25 establiments participen a les Jornades ‘Sabors de la Conca amb Bacallà’

Els restaurants i allotjaments participants elaboraran, del 13 de maig al 20 de juny, menús creats per l’ocasió amb el bacallà com a protagonista

Presentació de les Jornades ‘Sabors de la Conca amb Bacallà’ al Monestir de Poblet (AEHT)

Aquest dijous 13 de maig dona el tret de sortida les Jornades ‘Sabors de la Conca amb Bacallà’ al Monestir de Poblet, les quals estan organitzades per l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Conca de Barberà i Muntanyes de Prades. Les Jornades compten amb el patrocini de Celler Mas Vicenç, Celler Abadia de Poblet, Celler Sans Travé i Coca-cola; i amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Concactiva i el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya.

‘Sabors de la Conca amb Bacallà’ surt de la idea de trobar un denominador comú d´un producte típic de la Conca per la dates de la primavera i de forma consensuada l’associació ha escollit un menjar que està a la majoria de cartes dels restauradors de la comarca: el Bacallà; el qual estarà cuinat de diferents formes i amb altres productes típics de la Conca com la mel, el safrà, all , bolets, melmelades, farigola i molts altres.

Els 25 restaurants i allotjaments participants elaboraran menús creats especialment per l’ocasió amb el bacallà com a protagonista, i estaran maridats amb els excel·lents vins de la Conca de Barberà. Per aquest motiu, tres cellers seran els patrocinadors de les jornades i els acompanyants dels menús: Celler Abadia de Poblet, Celler Sans Travé i Celler Mas Vicenç. Aquest últim, tot i ser DO Tarragona, està ubicat a la Conca de Barberà i com comenta Xavier Ferré, representant de Mas Vicenç: “ens sentim Conca i per això hem volgut recolzar aquesta iniciativa gastronòmica”.

El bacallà s’ha escollit per les Jornades Sabors de la Conca de primavera, perquè ja era la recepta estrella en la època medieval i perquè era el peix que més es conservava sense fred i en llocs rurals com la Conca, les Garrigues i el Priorat. Grans restauradors es van especialitzar al llarg dels anys en cuinar-lo de diferents formes: bacallà amb caragols a les Garrigues, amb espinaques al Priorat i amb Mel o Safrà a la Conca; i per tant es pot dir que és el peix mes característic que tenim a les comarques d’interior.

“Avui, la Conca de Barberà vol rebre homenatge al bacallà amb uns menús especials fets per l’ocasió a cadascun dels 19 restaurants i 6 hotels, càmpings i cases rurals que hi participen”, ha comentat Josep Ramon Guiu, president de l’AEH Conca de Barberà i Muntanyes de Prades.

Els establiments

Els establiments participants són: Obac 5.0, Cal Feliuet, Restaurant el Molí del Mallol, Restaurant Sant Francesc, Cafeteria Garbí, Restaurant Quatre Taules, Restaurant Colomí, Restaurant Els Ceps-Càmping Resort Serra de Prades, Hotel Cal Maginet, Apartament Sagues, Restaurant Grèvol, Castell de Riudabella, Restaurant Art, Museu de la Vida Rural, Restaurant ForEvents, Restaurant El Torrentill, Restaurant Cal Travé, La Tocinera i El Cortijo Restaurant.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Magí Trullols, també ha volgut posar sobre la taula el seu suport a la iniciativa: “Desitjo que el sabor del bacallà sigui el punt d’inflexió cap a la recuperació del sector al nostre territori”.

Josep Ramon Guiu, també ha volgut remarcar el creixement que ha fet l’Associació i l’importància que tenen aquestes jornades per reactivar el sector: “Hem passat de 22 associats en un any difícil de pandèmia a més de 70 associats i volem seguir aglutinant a tots els establiments de la Conca de Barberà i les Muntanyes de Prades”.

Al seu torn, Josep Maria Sans Travé, del Celler Sans Travé i representant de la D.O Conca de Barberà, ha volgut manifestar la seva satisfacció “per la quantitat d’establiments que s’han sumat a la iniciativa. Esperem que a les properes jornades que organitzem, se’n segueixin sumant molts més!”

Per la seva banda, l’ enòleg del Celler Abadia de Poblet, Jaume Pujol, ha destacat “la idoneïtat del trepat com a varietat ideal per maridar-la amb bacallà: és fi, és elegant, és fresc. És el millor maridatge que podia tenir el protagonista d’aquestes jornades”

Tota la informació de les jornades estarà disponible en breu a la pàgina web https://aeht.es/jornades-gastronomiques/