CATALUNYA ET PARLA DE VI

El vi forma part essencial de la història de Catalunya. A Tarragona ja es produïa vi en l’època dels romans pel seu clima suau i la seva proximitat al mar. El vi ha contribuït al sosteniment i desenvolupament econòmic del territori al llarg de moltes èpoques històriques i ha deixat empremtes importants: grans cellers de fama mundial; dotze denominacions d’origen; masies centenàries a on es treballava la vinya; edificis modernistes i avantguardistes que s‘han convertit en autèntiques catedrals del vi, i una tradició i cultura gastronòmica al voltant de la vinya que és un referent internacional. En posem dos exemples.

MONTSANT

Llegat i revelació als peus de la muntanya santa El Montsant s’ha convertit en un referent internacional en un temps rècord. Els seus vins, eminentment de garnatxa i carinyena, han donat la raó a la crítica i a la premsa especialitzada que, en el seu dia, poc després de néixer l’any 2002, ja la van qualificar de “valor a l’alça” i “gran descobriment”. El precoç posicionament del Montsant com a denominació d’origen de prestigi no s’entendria, però, sense un llegat vitivinícola antiquíssim que mantenen viu els pagesos i els cellers de la zona. Els camins del vi i de l’oli, que conviden a recórrer a peu la comarca del Priorat, les vivències que transmeten els cellers i la majestuositat de les catedrals del vi de Cornudella de Montsant i Falset, són alguns dels atractius d’aquesta DO.

Prestigi i viticultura heroica En aquesta terra de pendents impossibles, la viticultura ha estat sempre una heroïcitat, i encara ho és. La història del Priorat és, si es vol, un miracle econòmic i vitivinícola en una terra que, al llarg del segle XX, semblava condemnada a l’oblit. Avui dia el Priorat bull de petits projectes que cerquen l’excel·lència, rere el convenciment que darrere seu hi ha la tipicitat de cada vinya, de cada vila i de cada petit racó de món. No és estrany, doncs, que sigui l’única DO Qualificada (DOQ) de Catalunya. L‘expansió de la vinya ve marcada per l’existència d’un orde religiós de l’Edat mitjana: els cartoixans, que van aixecar a Escaladei la primera cartoixa de la península Ibèrica, un monument que paga la pena visitar. No és aventurat dir que, sense la mà de Déu, no pot explicar-se la història de la vinya i el vi al Priorat.