Els treballs d’apertura i condicionament de l’itinerari en zona portuària formen part del Camí de Ronda de Salou, fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament i el Port
L’alcalde de Salou, Pere Granados, i el president de l’Autoritat Portuària, Josep Maria Cruset, han visitat avui el tram portuari del camí de ronda de Cap Salou, on s’hi han dut a terme una intervenció que permet l’accés des del Racó de Salou fins la zona de la Talaïa del Cap Salou, amb instal·lació de sis miradors panoràmics sobre el mar.
El president del Port ha començat la seva intervenció: “Avui és un altre dia per recordar. Obrim, un nou recorregut al camí de ronda de Salou, amb l’objectiu de contribuir al progrés i al benestar dels municipis del nostre entorn. Parlem d’un nou tram d’1,250 km, carregat d’història i immers en la natura, on a partir d’avui, tothom que vulgui podrà gaudir d’una passejada que coincideix amb el que pescadors i mariners van fer servir en el passat.”
Per la seva part, l’alcalde de Salou, Pere Granados, ha incidit en la importància de l’obertura perquè “és un punt estratègic per acabar, definitivament, el nostre gran projecte, com és el Camí de Ronda, i estem contents perquè incorporem sis miradors més a la nostra Ruta dels Miradors”, que es donarà a conèixer properament. Granados ha posat en valor que es tracta “d’un espai amb molta riquesa natural i amb patrimoni històric que queda obert, tenint en compte que feia molts anys que estava tancat i no era accessible a les persones”.
El Port de Tarragona ha condicionat els camins ja existents i n’ha obert de nous, instal·lant tanques de seguretat i col·locant nova senyalització informativa perquè els usuaris del Camí de Ronda puguin gaudir del paisatge, de la natura i del patrimoni natura que ofereix aquest itinerari costaner en zona del Port de Tarragona. El projecte s’ha executat amb una inversió de 86.080 euros (IVA exclòs) en tres mesos per completar els 1,250 quilòmetres d’aquest itinerari del litoral de Salou, que ha quedat obert avui al públic per a l’inici de la temporada turística.
L’APT posa en valor un espai natural inclòs dins del seu domini que permetrà facilitar les passejades pel camí de ronda del Cap de Salou de forma segura, des de la Bateria de La Talaia, vestigi de la Guerra Civil, a prop del carrer Glorieta Cap de Salou fins el Racó de Salou, al límit de La Pineda (Vila-seca).
Aquestes obres que ha dut a terme el Port de Tarragona formen part de les accions dins del marc de les polítiques de Port Ciutat amb els municipis en els quals el Port hi desenvolupa la seva activitat.
Finalment, Granados ha remarcat que “estratègicament, aquest espai, per a nosaltres era fonamental perquè el nostre terme municipal estigués connectat, a través del litoral; des de l’inici del terme, tocant a Cambrils, fins a la platja del Racó de Salou, la qual quedava aïllada i només s’hi podia accedir per la carretera”. “Una remodelació amb vistes privilegiades del nostre Mediterrani que permet posar en valor els espais naturals del nostre litoral i potenciar el turisme i el gaudi de la ciutadania. Fent camí descobrirem nous racons”, ha conclòs Cruset.
Sis miradors
Les obres d’adequació d’aquest tram dins l’àmbit del Camí de Ronda del Cap Salou s’han dividit, principalment, en tres zones: la primera part, més propera a l’interior Cap Salou, una zona boscosa on el desnivell és més alt; en segon lloc, en el pas per la zona alta de l’antic front de voladura de la Pedrera i, en tercer lloc i últim, el tram entre la pedrera i la platgeta del Racó de Salou, a tocar de la Pineda.
L’Autoritat Portuària de Tarragona ha obert un accés públic a la tanca ja existent en l’inici de el camí al carrer del Vaporet (Salou) protegit amb pilones per tal que els vehicles no puguin estacionar-hi, assegurant el lliure accés al Camí de Ronda.
Recuperació dels camins de ronda
L’any 2014 el Port de Tarragona ja va arribar a un acord amb l’Ajuntament de Salou per condicionar un altre espai de domini portuari, a la zona del Far de Salou, per tal que es pogués integrar dins el recorregut històric i natural del Camí de Ronda i com a un nou actiu important de la ruta. L’obra va representar l’obertura del recinte del mirador de Cap Salou a tot el públic, en un recorregut de 300 metres de camí, així com garantir la total accessibilitat per a que els visitants puguin gaudir de l’entorn i les vistes privilegiades. L’obra va consistir en la construcció d’un recorregut per a vianants, amb un estudi previ de preservació de la vegetació autòctona i l’orografia dels penya-segats.
La recuperació dels camins de ronda retorna la possibilitat de passejar pel litoral per punts que antigament eren utilitzats per a la vigilància de la costa, per contrabandistes o per pescadors.
Aquests camins complien funcions bàsiques com comunicar les diferents poblacions, platges i cales del litoral, advertir dels perills procedents de la mar i accedir a llocs aïllats, com fars o fortificacions.