Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ofereix noves visites guiades al patrimoni

Visites nocturnes a l’Hospital del Coll de Balaguer amb tast de vins, visita al Molí de l’Oli i a Ca la Torre, sortides amb barca i el passeig per l’entorn de l’antiga via del tren i rutes naturals amb guia

Imatge de la visita guiada ‘De Caladoques a Calajustell, un passeig pels vestigis del ferrocarril’ (Aj. de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant)

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha organitzat, amb el suport de la Regidoria de Turisme, diverses visites guiades al patrimoni per aquest estiu. En concret, per al període comprès entre l’1 de juliol i l’11 de setembre: a l’Hospital del Coll de Balaguer, al Molí de l’Oli de Vandellòs, a Ca la Torre, a la Masia de Castelló, al Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet Castellana i al Poblat Hifrensa; a les fortificacions de la Guerra Civil, a l’entorn de l’antiga via de ferrocarril; i a l’Hospitalet de l’Infant vist del mar.

En les visites guiades a l’Hospital del Coll de Balaguer per al públic general, s’hi mostrarà el centre de visitants, situat dins dels murs de l’antic hospital fortalesa, fundat per l’infant Pere d’Aragó l’any 1344 per defensar, assegurar i poblar el territori i el pas pel Coll. En aquest espai museogràfic s’hi expliquen les característiques i la història d’aquest conjunt monumental, origen del poble de l’Hospitalet de l’Infant, que està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

També hi haurà visites guiades a aquest bé patrimonial adreçades a les famílies, pensades perquè els pares i els fills aprenguin jugant, d’una manera divertida, mitjançant una gimcana. Estan recomanades per als nens i nenes d’entre 6 i 12 anys. En vista de l’èxit que tenen, l’Ajuntament n’ha incrementat la freqüència.

A més, aquest estiu, es tornaran a oferir les visites guiades nocturnes a l’Hospital, amb tast de vins inclòs al pas de ronda, per al públic adult.

Una experiència diferent es brindarà en les visites guiades al Molí de Vandellòs i a Ca la Torre. Es tracta d’una visita guiada a l’antic molí, que avui dia és un centre d’interpretació de l’oli, on es mostra el procés d’elaboració de l’oli; i on es conserva la maquinària original i diverses eines. Aquesta visita inclourà tot seguit, i com a novetat, la visita a Ca la Torre. Situada en el nucli antic de Vandellòs, va ser inicialment una torre defensiva datada al segle XVI. Posteriorment, la torre es va aprofitar per construir-hi una casa pairal, propietat de la família Vernet, i es va convertir en la més important de la població. De la nissaga Gil-Vernet, en provenen els metges insignes Salvador Gil-Vernet i Emili Gil-Vernet. El monument és un Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i actualment acull una exposició sobre la història de Vandellòs, així com l’arxiu municipal històric.

Per al públic familiar, s’han programat unes visites guiades combinades al Molí de Vandellòs i a la Masia de Castelló. En aquest poble medieval, a més de conèixer com vivien els avantpassats cent anys enrere, les famílies podran participar en uns tallers. S’hi hauran de desplaçar d’un lloc a l’altre amb vehicle propi.

En les visites guiades al Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet, recomanades per a públic adult, es podrà veure una rèplica d’una aula de l’antiga Escola Àster, obra de l’arquitecte racionalista Antonio Bonet Castellana; i fer un recorregut a peu pel Poblat Hifrensa, darrera colònia industrial de Catalunya, construïda a principis dels anys 70 per acollir les famílies dels treballadors de la central nuclear Vandellòs I.

Les visites guiades anomenades ‘Entre dos fronts de guerra, les fortificacions de la Guerra Civil al Coll de Balaguer‘, permetran veure a les persones participants el polvorí de Letícia i les bateries d’artilleria de Caladoques i Pitrassa.

En les visites guiades ‘De Caladoques a Calajustell, un passeig pels vestigis del ferrocarril’, que es van estrenar l’estiu passat, es proposarà una passejada per observar el pas del temps a l’entorn de l’antiga via de ferrocarril i la transformació del paisatge natural de l’espai d’interés natural de la Rojala – el Torn. En aquest recorregut a peu els i les participants podran descobrir les restes de la Guerra Civil als búnquers, trinxeres i la bateria d’artilleria de Caladoques, i contemplar, imponent, la torre de defensa de costa de l’Illot del Torn i escoltar les seves històries de pirateria. Aquesta visita està recomanada per a les persones adultes i no és apta per a menors de 7 anys.

En les visites ‘L’Hospitalet de l’Infant vist des del mar’, es farà un recorregut en barca des del port esportiu pel litoral fins a l’illot del Torn, per explicar la història de la vila i del seu territori, amb una capbussada refrescant al mar inclosa.

Més informació i reserves al web www.culturaalabast.cat i a l’Oficina de Turisme (telèfon 977 823 328).

Rutes guiades puntuals

A més, com a novetat, la Regidoria de Turisme ha programat per aquest estiu tres rutes guiades puntuals per donar a conèixer una part del patrimoni natural del municipi:

Una ruta guiada per prendre part en l’activitat Relats a l’Ombra amb el trenet turístic i a peu pel nucli urbà de l’Hospitalet de l’Infant. Relats a l’ombra és un joc de pistes que permet conèixer els arbres d’interès de l’Hospitalet de l’Infant a través dels relats que expliquen aquests testimonis vius quan les persones participants escanegen amb el mòbil els codis QR que hi troben. S’oferirà els dies 19 de juliol i 2 d’agost.

Una ruta itinerant (amb guia) amb el trenet turístic pel nucli urbà de l’Hospitalet de l’Infant per conèixer els punts d’interès del nucli (l’antic hospital, Hifrensa, la zona marítima, el port esportiu, el nucli antic…). Està prevista per als dies 12 de julliol, 26 de juliol i 9 d’agost.

Una ruta guiada d’snorkel, on es donarà a conèixer les rutes submarines de la costa del municipi. Aquesta activitat per a majors de 8 anys es podrà fer els dies 25 de juliol i 2 d’agost.

Per participar en aquestes rutes guiades puntuals cal fer la reserva prèvia a www.culturaalabast.cat , on es pot trobar tota la informació.