Salou inicia un procés participatiu per a l’ordenança que regularà els habitatges d’ús turístic

A la capital de la Costa Daurada hi ha més de 6.400 pisos turístics regularitzats, 800 més que fa tres anys

El director de la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la URV, l’alcalde i el regidor de Gestió de Territori i Habitatge durant la presentació del procés participatiu previ a l’ordenança de regulació d’habitatges turístics (Aj.de Salou)

L’Ajuntament de Salou i la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la URV promouran el debat ciutadà per regular els pisos turístics del municipi. A través de dues enquestes electròniques dirigides a la ciutadania i als propietaris i administradors de finques, es pretén copsar les necessitats i problemàtiques que es poden derivar d’aquesta activitat.

El procés participatiu també inclourà tallers presencials. Amb els resultats obtinguts, es treballarà en la redacció de l’ordenança d’habitatges d’ús turístic, prevista per abans de finals d’any. Segons fonts municipals actualment hi ha regularitzats 6.411 habitatges d’ús turístic, 782 més que al 2019. Per contra, el consistori desconeix quants pisos es lloguen sense estar donats d’alta a l’activitat.

L’alcalde Pere Granados ha explicat que Salou és un municipi que viu del turisme i la convivència entre residents i visitants és una situació molt ben assimilada. Tanmateix, amb l’ordenança es vol aprofundir en aquesta convivència i regular la situació, a més de garantir la qualitat d’aquesta modalitat d’allotjament. Es vol confeccionar la mateixa d’una forma molt participativa, comptant amb les idees, aportacions i propostes de totes les parts implicades, que són els professionals del turisme i les persones residents al municipi.

La primera fase, que s’enceta ara, fa referència a una consulta ciutadana, dins la societat salouenca, per conèixer l’opinió relativa als HUT del municipi. Per això, s’han creat dues enquestes, una de les quals va dirigida als professionals del sector dels allotjaments turístics. I l’altra, a persones majors de 16 anys, veïns i veïnes que resideixen a Salou.

A la segona fase o fase deliberativa, que es preveu que comenci al mes d’octubre, es duran a terme dos tallers participatius, també, en aquest cas, dirigits als professionals del sector dels allotjaments turístics i l’altre a la ciutadania, amb l’objectiu d’informar i deliberar sobre l’ordenança.

A més dels tallers participatius presencials, s’inclourà tota la informació a la plataforma de participació de l’Ajuntament de Salou i s’obrirà un espai per a la participació online.

Granados també ha fet referència al fet que Salou està treballant el tema de la sostenibilitat turística amb el programa específic de Destinació Turística Intel·ligent (DTI) i un dels punts importants és el de la regulació municipal dels HUT, dins de les recomanacions de l’Eix de Governança.