L’Hospitalet de l’Infant celebrarà aquest dissabte la XVI Tonyinada

La Plaça Catalunya serà l’escenari d’aquesta festa gastronòmica, que enguany no programarà les jornades de la tonyina posteriors

Imatge d’arxiu de la Tonyinada (Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant)

El proper dissabte, 28 de maig, tindrà lloc la XVI Tonyinada a la plaça Catalunya de l’Hospitalet de l’Infant. En aquesta festa gastronòmica organitzada per la Regidoria de Turisme, prevista de les 11.30 a les 13 h, hi haurà tonyi-tapes, és a dir, tapes elaborades amb la tonyina com ingredient principal, música en viu i altres activitats.

Concretament, qui hi assisteixi podrà tastar les creacions culinàries en forma de tapa que prepararan els cinc establiments participants (Blau Verd, P’tit Normand i Rullo, de l’Hospitalet de l’Infant; Rebost de la Nuri, de Masboquera; i Cuina d’en Carlos, de Pratdip), per un preu de 7,5 euros x 3 tapes; i podrà gaudir d’un concert del grup de música local Windy Coast.

També hi haurà servei de bar, un photocall i una actuació dels Diables de l’Hospitalet de l’Infant. Per als infants s’ha programat un taller, a càrrec de l’artista local Evelyn Roca, en què els nens i nenes podran pintar uns davantals amb la imatge del cartell d’aquest esdeveniment. Les places estaran limitades a 50.

Amb aquesta festa, la Regidoria de Turisme vol promocionar la gastronomia local i el municipi com a destinació turística i recordar la vinculació de la tonyina amb Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Enguany, l’Ajuntament i sector de la restauració local han decidit canviar el format d’aquest esdeveniment i per això després de la Tonyinada no hi haurà les jornades de la tonyina posteriors. La idea és treballar per incorporar altres actes i jornades en el calendari anual que contribueixin a promoure el consum als bars i restaurants del municipi i a fomentar-hi l’activitat econòmica.

La tonyina i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

La vinculació de la tonyina amb Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant rau en l’emigració d’aquest peix cap a mars càlids. I és que antigament, durant el seu trajecte cap a aigües càlides, la tonyina es capturava mitjançant una tècnica anomenada “almadrava”, que consistia a envoltar els peixos amb xarxes per poder-los pescar amb arpons.

Perquè aquest sistema fos efectiu, calien platges en forma de badia i de no massa profunditat, una de les característiques de les costes de l’Hospitalet de l’Infant (de fet, una de les platges emblemàtiques del municipi rep el nom de “l’Almadrava “, que al seu torn dóna nom també al nucli de població en què està situada).