Nova ruta pels espais i pel patrimoni de la Guerra Civil de l’Hospitalet de l’Infant

És la primera d’una sèrie de rutes que Foment Cultural té previst proposar a la ciutadania per donar a conèixer aquesta part de la història del poble

El polvorí del Pla de l’Albercoquer, un dels elements de les les fortificacions de les línies defensives de la Guerra Civil del Coll de Balaguer (Fortalesa Invisible)

La secció d’Història i Patrimoni de Foment Cultural de l’Hospitalet de l’Infant ha creat una ruta relacionada amb la història de la Guerra Civil al terme municipal de l’Hospitalet de l’Infant titulada ‘La petjada a Hospitalet de Mar’. El president d’aquesta entitat local, Santi Castellví; i un dels membres de la seva secció d’Història i Patrimoni, constituïda a finals de l’any passat, Jordi Solé, van presentar-la divendres passat, 13 de maig, al Centre de visitants de l’Hospital del Coll de Balaguer.

Tal com van explicar, la voluntat de l’associació és que aquesta guia sigui “la primera d’una sèrie de rutes accessibles que posin al descobert i en valor la història i el patrimoni de la guerra civil a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i, més en concret, les fortificacions del Coll de Balalguer (trinxeres, búnquers antiaeris, etc), construïdes per tractar d’evitar l’avanç del bàndol nacional a Catalunya”. El motiu, van argumentar, és que “durant dècades les fortificacions del Coll de Balaguer han restat en el més absolut dels oblits” i que, per tant, “cal omplir la memòria buidada, no pas com un revisionisme històric partidista, sinó com un exercici col·lectiu contra l’amnèsia”.

Les fortificacions són una línia defensiva creada en previsió que l’exèrcit rebel volgués envair Catalunya pel litoral, cosa que no va passar, perquè mai van arribar a entrar en combat.

‘Espais de la Guerra Civil’

La futura sèrie de rutes batejada amb el nom de ‘Espais de la Guerra Civil’ s’ha iniciat amb la ruta ‘La petjada a Hospitalet de Mar’, que planteja un repàs pels indrets del poble de l’Hospitalet de l’Infant que van partir els embats de l’aviació dels rebels i per l’espai que va ocupar el mal anomenat camp de treball, on es van encabir al voltant de 2.500 presoners en condicions infrahumanes.

Per donar a conèixer aquesta ruta, Foment Cultural de l’Hospitalet de l’Infant ha editat uns fullets que estaran disponibles a les oficines de Turisme del municipi i que també es podran consultar a les pàgines webs de Turisme i de l’Ajuntament. El consistori també se’n farà càrrec de la difusió a través dels seus canals d’informació (web, xarxes socials i apps).