L’Estació Enològica de Reus acull el tast dels millors vermuts de Catalunya

En la novena edició dels Premis Vinari es premiarà per primer cop la millor experiència en “vermoturisme”

La regidora de Promoció de la Ciutat, Montserrat Caelles, ha presentat els novens Premis Vinari a l’Estació Enològica de Reus (Reus.cat)

L’Estació Enològica de Reus ha estat l’escenari, aquest dilluns 27 de febrer, de la jornada de tast i avaluació de totes les candidatures que opten a convertir-se en els millors vermuts de Catalunya de l’any. En el marc de la sessió s’ha presentat la novena edicio dels Premis Vinari, un acte a càrrec de la regidora de Promoció de la Ciutat, Montserrat Caelles, i del director del concurs, Ramon Roset.

Caelles ha reiterat l’aposta de la ciutat pels Premis Vinari, projecte al qual l’Ajuntament de Reus ha donat suport des dels seus inicis. “Som productors històrics de vermut i tenim tots els ingredients per seguir exercint de capital vermutera”, ha apuntat. I ha afegit que “Sempre és un honor per a nosaltres acompanyar els projectes que fan difusió tan de la beguda en sí com de la cultura que l’envolta”.

La millor experiència en “vermoturisme”

El director del concurs ha explicat que precisament per significar aquesta cultura enguany es premiarà per primer cop la millor experiència en vermoturisme, que es decidirà entre aquells projectes que guien activitats que enllacen el turisme i el vermut.

Sumat a aquest reconeixement, enguany també hi haurà els premis a millors vermuts blancs, negres, reserva i innovadors, i el premi a millor vermuteria de Catalunya. Els còctels tornen a agafar protagonisme en aquest concurs ja que hi haurà un premi especial al millor vermut per a cocteleria gràcies a la col·laboració de la prestigiosa coctelera Mariona Vilanova, membre del Club del Bàrman de Catalunya.

Nou edicions i una vintena de tastadors

En aquesta ja novena edició, els Premis Vinari han convocat a una vintena de tastadors perquè s’enfrontin a totes i cadascuna de les marques a cegues, sense conèixer-ne ni la marca, ni l’elaborador ni el territori d’origen, i els atorguin una puntuació que els classificarà en un rànquing, del qual es premiaran les primeres posicions.

Entre el jurat, hi ha enòlegs vinculats a diversos projectes d’arreu de Catalunya com són Jaume Àrboles, o Sumpta Mateos -coordinadora també del curs de sommeliers de la Universitat Rovira i Virgili -; sommeliers com Joan Carrion (ACS Tarragona), Rosa Maria del Castillo o en Pep Escudero, especialitzat en ratafies; i tot plegat, complementat per la presència de tastadors locals.

La millor vermuteria

Sortir a fer el vermut s’ha convertit en tot un ritual per a moltes persones. Tant, que en els darrers anys s’ha vist un increment molt significatiu del nombre de vermuteries que serveixen aquestes begudes d’aquí i del món acompanyant l’aperitiu. En aquesta edició dels Premis Vinari s’ha volgut obrir l’oportunitat a totes les existents perquè puguin endur-se el premi a millor vermuteria de l’any. Després d’uns dies en què els lectors de Vadevi han presentat la seva candidatura, ara s’ha obert un període de votacions populars que determinarà quina serà la millor de 2023.

Les votacions estan disponibles en aquest enllaç fins al dia 10 de març. Els resultats es donaran a conèixer en un acte que tindrà lloc el dia 17 de març a la Llotja de Reus.