Les lluminàries de les Decennals donen el tret de sortida a deu dies de festa

Milers de vallencs i visitants presencien la primera encesa de les lluminàries rituals al Pati i l’espectacle de lluminàries musicals al Fornàs

L’espectacle de lluminàries musicals ‘Omega’ va inaugurar les Festes Decennals 2021+1 (M .Àngels Bladé)

Eren les 7 del vespre, quan les notes musicals de ‘May Way’ de Frank Sinatra donaven pas a la primera encesa de les lluminàries rituals al Pati, que ha congregat milers de vallencs i visitants d’arreu del país que les han rebut amb emoció. ‘Barroc Luminaria’ és la instal·lació de lluminàries creada per la companyia italiana Mariano Light, que es troben disposades per les places del Pati i del Blat i el carrer de la Cort. Les lluminàries del Centre Històric romandran obertes els divendres, dissabtes i vigílies de festa, fins a les 2 de la matinada, i la resta de dies, fins a la mitjanit.

Les lluminàries rituals al Pati (M.B.M)

A continuació, a les 19:15h, des de la plaça del Pati, s’ha iniciat la Cavalcada de la llum, amb la Compagnie des Quidams de França o ‘Fiers a cheval’. Deu imponents cavals d’ivori, lleugers i extravagants, han protagonitzat una cavalcada màgica, lluminosa i musical cap a l’espectacle inaugural.

Al Centre Històric s’iha instal·lat la tipologia de lluminàries patrimonials que van ser recuperades en les darreres Decennals seguint les fotografies antigues del fotògraf vallenc Pere Català Pic i altra documentació històrica. Es tracta d’unes lluminàries que comparteixen la mateixa tècnica patrimonial que les que es van convertir en imatge de les Decennals de 2011, però en aquesta edició amb uns dissenys nous i renovats.

A la plaça del Blat s’han instal·lat 9 canelobres tridimensionals, al carrer de la Cort es podran veure 24 arcs de tipologia ‘Stella’, és a dir, estel·lar, que juga amb el vers del Virolai vallenc, que diu que la Mare de Déu de la Candela és “de la ciutat estel”.

‘Omega’, llum, música i tecnologia

Un altre dels moments àlgids ha arribat a les 20:15h amb ‘Omega’, l’espectacle inaugural de les Decennals protagonitzat per un muntatge de lluminàries musicals, que s’estrenava a Catalunya de la mà de Mariano Light. Motius patrimonials amb aires de modernisme i una àmplia gamma cromàtica de llums s’han apoderat de l’espectacular estructura instal·lada al Fornàs, al ritme de la música sincronitzada i protagonitzada per Queen. Una multitudinària presència de públic s’ha aplegat al passeig de Tarradellas per gaudir de l’espectacle inaugural.

Espectacle inaugural ‘Omega’ (M.M.B)

Posteriorment a la inauguració i durant els deu dies, en el mateix espai i amb la mateixa tecnologia, es podran veure sis variants diferents de les lluminàries musicals que s’alternaran en la graella de programació. És el primer cop en la història que l’espectacle inaugural es repetirà cada jornada de les Decennals. Cada un d’aquests passis té una durada aproximada de 10 minuts.

Passadís interior de l’estructura de les lluminàries musicals ‘Omega’ (M.B.M.)