‘Efímera. Art al carrer’ convertirà el Centre Històric i el Jardí del Castell en espais culturals que permetran descobrir nous talents i despertar sentiments entre la gent
Amb motiu de la Diada de Sant Jordi, Vila-seca ha presentat aquest matí una nova edició d’”Efimera. Art al Carrer”, que guarnirà el Centre Històric del municipi i el Jardí del Castell amb les escultures i els diversos dissenys ideats per alumnes de les escoles d’Art i Disseny de Tarragona i Reus de la Diputació de Tarragona. Vila-seca es convertirà en un espai cultural on els llibres reciclats i la creació artística es donen la mà. Aquestes creacions dels alumnes de les escoles de Reus i Tarragona les podrem trobar en un total de 8 espais: a la plaça d’Estudi, al portal de Sant Antoni, a la plaça de l’Església, a la plaça de Voltes, al carrer del Compte de Sicart, a la plaça de l’Església Vella i al Jardí del Castell.
La regidora de Cultura, Manuela Moya, ha destacat que “les creacions artístiques estan pensades per a remoure sensibilitats i tocar els sentiments que s’han vist tan afectats durant la pandèmia”. Per la seva banda, el diputat delegat de Centres d’Ensenyament de la Diputació, Jordi Cartanyà, ha comentat que aquestes creacions artístiques que es veuran a Vila-seca tenen com a objectiu “apreciar el talent creatiu del territori i interpel·lar a la ciutadania a fer-se partícip de l’art”, tot desitjant que “la mostra contribueixi a l’optimisme i que tothom se senti atret per la cultura”.
Les papallones de l’amor, al Jardí del Castell
Enguany, els alumnes de l’Escola d’Art i Disseny de Reus (EADR) presenten una proposta de disseny urbà que no deixarà a ningú indiferent. Després d’un any de pandèmia, els joves talents volen recordar que Sant Jordi “és un d’aquells dies en què celebrem l’amor cap a aquells éssers estimats i que és un sentiment”. Per fer-ho, proposen al visitant una passejada entre els arbres del jardí, plens de papallones, “aquelles papallones que vas sentir el primer cop que vas veure al teu amor”. I per “demostrar el teu amor”, animen a tothom a escriure un missatge al mur del Castell “perquè tot el món ho vegi i, sobretot, aquella persona a la qui va dedicada”.
Un itinerari d’art efímer amb llibres reciclats
Per cinquè any, el Centre Històric de Vila-seca s’omplirà d’escultures fetes amb 6.000 llibres reciclats, a càrrec d’alumnes de l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona (EADT). L’itinerari d’aquesta exposició d’art efímer s’ha inspirat enguany en el llibre i la rosa.
Iniciem el recorregut a la plaça de l’Estudi, on ens trobarem amb l’obra ‘Helicoïdal’, de Zoida Vega. Una espiral de llibres que suggereix el moviment infinit en el que ens endinsem quan llegim. A continuació arribem al Portal de Sant Antoni per descobrir ‘Els Pilars del coneixement’, de l’Emma Rodríguez, amb columnes de llibres que s’enlairen i que sostenen un arc, com la comuna de llibres que “sustenta la nostra existència i ens farà rics en el saber”. Ens plantem a la plaça de l’Església per perdre’ns en ‘El camí de la lectura’, d’Idaira Palenzuela. Un camí de llibres creat amb rajoles de llibres vermells que esdevé símbol de Sant Jordi.
Seguim el nostre itinerari a la plaça de les Voltes. Allí descobrirem que ‘El coneixement és poder’, de Jordi Hermo. Hi trobarem un tron de llibres per a llegir i saber, per a pensar, “car el saber és poder”. Al seure en el que significa aquest tron, descobrim com el coneixement -que s’adquireix amb la lectura- no té límits i un món de continguts es disposa sota nostre”. Continuem fins al carrer del Compte de Sicart, per veure ‘Sobresenyals’, un projecte de Yaiza Curiel, on regnen les banderes dissenyades a partir de pàgines de libres que han marcat una part de la jove vida de l’autora; són les banderes “per a un Sant Jordi universal”.
I arribem a la plaça de l’Església Vella. Allà ens espera ‘El Pedestal dels valors’, de l’Emma Rodríguez, que està format per centenars de llibres. Una bona ocasió perquè l’espectador interactuï amb aquesta instal·lació, ja que la imaginació, el coneixement i la creativitat que cadascú hagi adquirit completarà aquest monument, com el famós conte ‘El vestit del rei’. Acabarem el recorregut al Jardí del Castell, amb els “Sentits lectors’, de Paula Navarro, en què hi trobarem quatre obres per a representar els sentits lectors: l’orella, l’ull, el cor i el cervell per a llegir, per a pensar i per a crear.