Josep Queralt i Àlex Collado, millor xef i millor cocteler, als 1rs Premis Gastronòmics Tarragona

L’alcalde Ricomà tanca el certamen que ha convertit Tarragona en “epicentre gastronòmic de Catalunya” i que tindrà una segona edició el 2022

Foto de família amb els els guanyadors dels primers Premis Gastronòmics Tarragona, acompanyats de les autoritats i l’organització (Manel R. Granell / Aj.de Tarragona)

Ja es coneixen els guanyadors dels primers Premis Gastronòmics Tarragona, celebrats, del 16 al 18 d’abril, al Palau de Congressos de la ciutat, amb l’apadrinament de nou estrelles Michelín i nou Soles Repsol, capitanejats pels populars Hermanos Torres. Després que el dia 16 tingués lloc la final del concurs, el jurat, integrat per tots els estrelles Michelin de la demarcació de Tarragona, els Hermanos Torres i l’expert en mixologia Sergio Estévez, ha decidit que el premi a millor xef del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre és per a Josep Queralt i el de millor cocteler, per a Àlex Collado.

L’acte de lectura del veredicte i llurament dels guardons ha tingut lloc, aquest dilluns 19 d’abril, a l’Antiga Audiència, i l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i la directora del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona han estat els encarregats de lliurar els dos premis del concurs. En el transcurs de l’esdeveniment, el mateix alcalde ha anunciat una segona edició del certamen i ha celebrat l’èxit de la primera edició, que ha convertit Tarragona en “epicentre gastronòmic de Catalunya” durant quatre dies, mentre que la presidenta del Patronat Municipal de Turisme, Cinta Pastó, ha volgut recordar els moments durs que viu l’hostaleria per reivindicar els premis com un acte de suport i reconeixement i ha volgut agraïr “la feina de tots els patrocinadors i col·laboradors”, sense els quals, ha afirmat, “tot això no hauria estat possible”.

Josep Queralt i Àlex Collado, guanyadors del certamen

Els primers Premis Gastronòmics Tarragona es van iniciar el passat 16 d’abril amb la final dels concursos de gastronomia i cocteleria al Palau per escollir el millor xef i el millor cocteler del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Els finalistes del concurs gastronòmic havien estat seleccionats prèviament en un procés online que amb el suport de la Cofraria de Pescadors de Tarragona (proveïdor del producte) en què els candidats havien de presentar receptes lliures amb la gamba de Tarragona o el peix blau de Tarragona com a protagonistes. D’aquests concursats, el jurat en va triar sis per arribar a la final del dia 16, en què van cuinar en directe receptes amb els mateixos ingredients estrella que posteriorment va valorar el jurat que ha declarat Josep Queralt guanyador del certamen. En l’apartat de cocteleria, tres finalistes es disputaven el títol que, després de la valoració de Sergio Estévez, ha anat a parar a les mans d’Àlex Collado.

Josep Queralt és cuiner del restaurant Can Bosch de Cambrils, té 25 anys i és natural d’Ulldecona. Ha realitzat estudis a l’Escola Via Magna de Tortosa i a l’Escola Superior d’Hostaleria i Turisme CETT Barcelona i pràctiques a Les Moles, Can Bosch, Azurmendi, Gaelis i el Celler de Can Roca (beca BBVA). Per la seva banda, Àlex Collado té estudis de cocteleria a Irlanda i és propietari del pub El Alquimista, al carrer Trinquet Vell de Tarragona.

Showcooking de cocteleria d’Adrià De La Rosa als 1rs Premis Gastronòmics de Tarragona (Manuel Moranta / Inside Consultores)

Una resposta ciutadana “extraordinària”

El certamen continuava els dies 17 i 18 al mateix recinte firal del Palau de Congressos amb exhibicions gastronòmiques (showcookings) a càrrec d’estrelles Michelin, una masterclass de cocteleria Royal Bliss i una altra sobre l’oli verge extra de Les Borges Blanques, a més de cates i venda d’oli i de vi. Durant aquests dos dies el públic va poder assistir presencialment a les activitats i un total de 350 persones es van apropar a les instal·lacions del Palau de Congressos per seguir-les en viu. L’afluència a l’esdeveniment ha estat contínua durant tot el cap de setmana i, amb totes les limitacions d’aforament establertes per l’organització i el condicionant del confinament comarcal, les activitats han aconseguit congregar un nombrós i interessat públic. La presidenta del Patronat de Turisme de Tarragona ha volgut destacar la seguretat amb què s’han realitzat els actes del cap de setmana i “la resposta de la gent” que ha estat, afirma, “extraordinària”. Des del Patronat Municipal de Turisme “ja estem esperant amb il·lusió l’edició de 2022”, ha conclòs.