La Festa Major de Vandellòs torna a la normalitat amb una quarantena d’actes

Del 22 al 25 de setembre, hi haurà gairebé el doble de propostes que l’any passat i algunes novetats

Imatge d’arxiu de la cercavila popular de Vandellòs (Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant)

La Festa Major de Vandellòs, en honor de Sant Cosme i de Sant Damià, se celebrarà aquesta setmana, del 22 al 25 de setembre. La festa començarà el dijous 22, a les 18:00 h, amb el repic de campanes de l’església i finalitzarà el diumenge 26, amb el gran castell de focs previst a les 21:30 h. Aquest últim, de fet, serà un dels actes que es recuperaran enguany, després dels dos anys de pandèmia. I és que la Festa Major de 2022 es caracteritzarà per la tornada a la normalitat i l’absència de restriccions sanitàries per la COVID-19, segons ha ressaltat Rosa Saladié, la presidenta del Centre Cultural, Esportiu i Recreatiu de Vandellòs (CCERV), que és l’entitat local que l’ha organitzat amb el patrocini de l’Ajuntament i la col·laboració de diverses entitats del poble.

Així doncs, hi haurà una quarantena d’actes per a tots els públics, gairebé el doble que l’any passat. Entre aquests, destaquen els tradicionals, com ara la XXV Clotxada Popular; el 33è Gran Correfoc de Nit; la 7a Trobada de Gegants i Capgrossos; l’Homenatge a la Vella Pagesia, la Plantada de bèsties, les sardanes (amb la Cobla Reus Jove); el seguici popular pels carrers del poble i el ball de nit, amb l’orquestra La Selvatana (durant aquest acte, com ja és habitual, es durà a terme els Balls del Ram i Fanalet i els diners recaptats aniran destinats a la Lliga contra el Càncer de les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre).

Les novetats d’enguany

La presidenta del CCERV, Rosa Saladié, ha remarcat també les novetats d’enguany: l’exposició de cotxes i motos antigues, que es podrà veure el divendres a la Plaça Catalunya, de les 11 a les 20 h; i el cafè concert de diumenge, a les 17 h, a la plaça Drs.Gil-Vernet amb el grup de música tradicional Tocats del grall. També s’oferirà l’obra de teatre ‘1001 Gags’, de la companyia La Villarroel, l’actuació del grup de versions Músics de carrer, que farà un tribut a Xarango, un vermut rumbero amb la banda Windy Coast i l’espectacle ‘La vida es un musical’.

A més, hi haurà actes adreçats especialment a la canalla (jocs tradicionals i taller de circ, un espectacle infantil de la companyia La Bleda i xocolatada) i als joves (disco mòbil amb els djs Joanet FM i Aleix Ballesté i Adam Lay, el 4t Corregaratges amb la xaranga Xino-Xano que ha preparat l’Associació de Joves de Vandellòs, la gimcana ‘Asclats de Festa’ organitzada per l’ADF local; i la Nit Jove amb el grup de versions Vizuri).

El regidor de Festes, Diego García, ha agraït l’esforç del CCERV i de les altres entitats locals i veïns “que faran possible aquesta festa major per organitzar un programa tan complet, dirigit a tots els gustos i edats; i per mantenir, durant tot aquest temps la flama festiva, cultural i esportiva ben viva al poble, malgrat les dificultats”.

La pregonera

Enguany, la persona encarregada de fer el pregó, el dijous 22 de setembre, a les 19 h, al pavelló poliesportiu, serà la veïna del poble M.Antònia Castellnou Saladié, que durant 40 anys ha estat mestra de l’escola de Vandellòs. L’Ajuntament l’ha triada com a pregonera per reconèixer la seva aportació a la col·lectivitat. En referència a ella, l’alcalde, Alfons Garcia, ha dit: “Ha deixat una gran petjada entre tota la comunitat educativa de Vandellòs durant les darreres dècades”. I la presidenta del Centre, Rosa Saladié ha afegit: “És una persona que ha estat i està lligada al teixit cultural del poble, sempre oberta a col·laborar amb les entitats locals: és cofundadora de la secció de Capgrossos del CCERV, va ser professora dels cursos de dansa tradicional per a la canalla que va organitzar el Grup de Dones Alamanda i va ensenyar a ballar a les persones que havien de portar lo Boc del Grup de Diables”.

L’acte del pregó estarà amenitzat per la banda municipal de música Clau de Vent i, posteriorment tindrà lloc la presentació de la pubilla i les damisel·les d’honor.

A la pàgina web municipal, www.vandellos-hospitalet.cat, es pot consultar el programa d’actes complet.