El Port Tarragona inaugura el nou Moll de Balears que permet acollir més creuers

Cruset anuncia que la nova terminal permetrà superar en dos anys els 128.000 passatgers de 2019

El president del Port de Tarragona, Josep Cruset, durant la inauguració del nou Moll de Balears (Port de Tarragona)

El Port de Tarragona ha estat l’escenari avui de l’acte inauguració del nou Moll de Balears, la nova infraestructura multipropòsit adossada al dic de Llevant. L’acte d’inauguració del nou Moll de Balears ha consistit en la benvinguda i presentació del projecte del Moll de Balears per part del president del Port de Tarragona, Josep M Cruset, on ha explicat el significat del projecte de creuers per al territori, la tasca que ha fet la taula institucional de creuers per desenvolupar el projecte turístic i, per acabar la seva intervenció, ha repassat les fases de construcció del Moll de Balears. Un cop finalitzada la presentació del projecte del Moll de Balears s’han dut a terme les intervencions dels representants institucionals en un innovador format tertúlia.

Després de les diferents intervencions, s’ha procedit a l’acte d’agermanament amb les Illes Balears. Josep Maria Cruset, president del Port de Tarragona, ha estat el mestre de cerimònies d’aquest agermanament on han pres protagonisme Josep Ribas, conseller de Mobilitat i Habitatge del Govern Balear, i Pere Segura, alcalde de Vila-seca. La cerimònia ha consistit en col·locar un pessic de terra mallorquina en les entranyes del moll que duu el nom de les Illes Balears.

La part institucional de la inauguració ha arribat a la seva fi amb el descobriment d’una placa commemorativa per part de Dvergastein Dag, capità del creuer “Europa”: el primer creuer que atraca al Moll de Balears. El capità del creuer ha estat acompanyat per les principals autoritats de l’acte. Per concloure l’acte, amb to més desenfadat, tots els assistents han pogut gaudir d’un extracte de l’espectacle de PortAventura World, “Around The World” de Gianfranco Bollini, on hi ha participat prop de 35 artistes, ballarins, ballarines i acròbates.

Tarragona, en el mapa de creuers

Per al president del Port de Tarragona, Josep M Cruset, “aquest nou moll ens permetrà recuperar en dos anys les xifres de rècord que vam assolir l’any 2019 que van ser de 128.000 passatgers” i ha afegit que “la construcció de la nova terminal de creuers significarà tenir un nou espai de més de 5.000 m2, còmode i funcional, per donar un millor servei als passatgers dels creuers de les properes temporades”.

En el seu parlament, Cruset ha posat en valor “el pas endavant” que significa disposar d’aquesta nova infraestructura. El Moll de Balears permet augmentar la línia d’atracada de creuers en 700 metres i oferir una operativa molt més còmoda i àgil. Aquesta infraestructura representa una millora qualitativa per a l’activitat creuerística, ja que obre la porta a acollir creuers més grans i permet l’atracada de més vaixells de manera simultània (fins a 4 creuers).

Es tracta d’una inversió de més de 30 milions d’euros que serveix per ampliar amb 40 hectàrees (40.000 m2) l’espai destinat a l’operativa de creuers. L’obra, realitzada per la Unió Temporal d’Empreses (UTE Moll de Balars) formada per FCC i COMSA, es va iniciar en el mes de maig de 2020, en plena primera onada de la pandèmia de COVID19, superant tots els obstacles logístics i sanitaris que es van donar, i ha acabat un any i mig després.

Vista aèria del nou Moll de Balears (Port de Tarragona)

El nou Moll de Balears està preparat per implantar el subministrament d’energia elèctrica als creuers durant l’atracada. El Port de Tarragona està llest per actuar amb agilitat en el moment en què les empreses del sector implantin aquesta tecnologia. Es tracta d’un servei que permet que els vaixells no cremin combustibles fòssils durant la seva estada al Port, la qual cosa reduiria considerablement les emissions de CO2. Concretament, el moll disposa de 5 arquetes per al subministrament d’electricitat, una de les quals ja està connectada a la xarxa per respondre a les primeres demandes que puguin sorgir del sector per a creuers petits i mitjans.

L”Europa”, el primer creuer al Moll de Balears

El primer creuer que ha estrenat el nou Moll de Balears és l’”Europa”, de la companyia Hapag Lloyd Cruise Lines, procedent del port de Palma de Mallorca i amb destinació Màlaga. El creuer de 400 passatgers de capacitat ha arribat a Tarragona aquest matí a les 07:00 h amb 240 creueristes a bord, majoritàriament ciutadans i ciutadanes alemanyes que gaudiran d’una escala de 12 h per visitar la ciutat.

Els creuers, un pol d’atracció turística

L’activitat de creuers al Port de Tarragona atrau gran diversitat de turistes de països europeus i Amèrica. Els més nombrosos són els turistes italians (90.661 persones). El segon grup més nombrós són els turistes britànics (51.793 creueristes del Regne Unit). I el tercer, quart i cinquè grup són, respectivament, els 36.927 creueristes francesos, 14.900 creueristes nord-americans i 14.000 creueristes alemanys.

L’oferta turística de la Costa Daurada, el seu patrimoni històric, cultural i gastronòmic, ha aconseguit que el 94% dels creueristes es quedin a visitar destinacions de la Costa Daurada. A les comarques del Tarragonès (Tàrraco Romana, Altafulla, Salou i Port Aventura), Baix Camp (Reus i Cambrils), Alt camp (Monestir de Santes Creus i Cooperativa de Nulles), Conca de Barberà (Monestir de Poblet i Montblanc), Priorat i Delta de l’Ebre. Excursions, activitats i consum de serveis que generen un impacte econòmic positiu d’uns 10 milions d’euros cada any (9,7 milions d’euros, exactament).

Una oferta que a més a més rep cada any una puntuació molt alta a través del seguiment que fa la URV d’aquesta activitat. Els creueristes qualifiquen la nostra destinació amb un excel·lent (valoració general de 9 sobre 10) i el 94,2% de passatgers afirma que recomanaran Tarragona/Costa Daurada als seus amics i familiars.