El nou Museu del Port rep més de 26.0000 visitants en un any

Les visites individuals han doblat l’assistència dels anys anteriors amb 12.990 usuaris/àries

Imatge d’un grup de visitants assistint a una activitat del Museu del Port de Tarragona (Port de Tarragona)

El nou Museu del Port de Tarragona ha complert el seu primer any de funcionament. Han estat 365 dies que malgrat les restriccions i reducció en els aforaments per a l’assistència individual i de grups organitzats, s’ha assolit la xifra de 26.285 visitants al nou Museu del Port de Tarragona. És una molt bona xifra perquè supera amb escreix l’assistència mitjana anual que fins ara havia tingut el Museu amb 22.000-23.000 usuaris/àries.

Cal destacar que, així com ha baixat el nombre d’escolars, els visitants individuals han doblat la seva assistència amb un total de 12.990 usuaris en contraposició als 6.507 que vam tenir l’any 2019 en què vàrem fer rècord d’assistència amb 30.000 visitants per programació d’activitats externes de gran format.

Una reforma integral

El dissabte 17 de juliol de l’any 2021 s’inaugurà, després d’una reforma integral, el nou Museu del Port de Tarragona. L’acte d’inauguració va anar a càrrec de la presidenta del Parlament, Laura Borràs i el president del Port, Josep M Cruset, entre d’altres.

Es reobriren les portes, novament, d’aquest espai patrimonial després de una reforma i adequació de l’espai arquitectònic i d’un nou projecte museogràfic. El temps de les obres va ser d’any i mig, coincidint amb les primeres onades de la pandèmia de la Covid.

La intervenció arquitectònica ha donat més protagonisme a l’edifici, un antic magatzem de mercaderies de l’any 1930, al qual se li ha fet una neteja a les estructures de formigó, posant-les en rellevància. Es va evitar una restauració àmplia per tal de deixar a la vista les afectacions produïdes a conseqüència dels bombardeigs de la Guerra Civil; impactes que afectaren a les instal·lacions portuàries com a objectiu principal i, a la vegada, secundari per la proximitat de l’estació del ferrocarril, dels dipòsits de combustible de la Campsa a tocar del riu Francolí, i per tant, molt propers al port i al propi Moll de Costa on es troba ubicat aquest magatzem de refugi de mercaderies. S’ha preservat, per tant, l’edifici, la seva pròpia història i continua l’ús de conservar i divulgar el patrimoni marítim i portuari de Tarragona.

L’accés a la primera planta s’ha modificat amb la construcció d’una nova escala i mirador per tal d’accedir a dependències com l’aula d’activitats pedagògiques de 272 m2, la sala d’actes, el taller de modelisme i restauració a més de la zona de gestió, i, a la vegada aconseguir un mirador de tota la zona expositiva. L’escala-mirador feta de formigó, s’ha construït a la manera tradicional d’encofrat. Bàsicament ha permès integrar-la a l’edifici on el formigó és l’element principal des de la seva construcció farà aviat un segle.

La implantació de 585 plaques fotovoltaiques al sostre de l’edifici li ha permès aconseguir bona part de l’autoabastiment del consum energètic necessari i convertir-nos en un punt important de sostenibilitat dins l’entorn portuari.

Els continguts del Museu s’han estructurat de manera temàtica amb àmbits que vinculen la mar i la terra, fer-se a la mar, treballar i gaudir del port, a més d’illes de coneixement sobre aspectes específics de la nostra història com el comerciant tarragoní del segle XV-XVI, Miquel Ballester; el setge de Tarragona del segle XIX o la Guerra Civil espanyola del segle XX.

La museografia es va pensar com a experiència, amb elements interactius i immersius. S’han disposat una sèrie de recursos per transmetre el coneixement d’una manera vivencial. Podem, per exemple, governar un veler enmig de la Mediterrània, des de ports que han tingut vinculació històrica amb Tarragona; viure una jornada de pesca des de la mateixa embarcació, en primera persona, descobrint la vida a la mar del món pesquer del Serrallo, dins d’un espai immersiu amb les diferents pesqueres o conèixer el funcionament del port químic a través d’una experiència interactiva.

Activitats per a tothom

La programació proposada en aquests 365 dies ha estat des de visites guiades i teatralitzades al nou Museu per a públic individual o per a col·lectius com associacions, entitats, grups professionals…, fins a sortides, xerrades, activitats educatives, concerts de música, tallers, activitats familiars, etc…