Compromís institucional i empresarial amb la Vall de l’Hidrogen de Catalunya

La Catalunya Sud liderarà la transició energètica cap a l’hidrogen verd, que transformarà l’economia del país i lluitarà pel canvi climàtic

Fotografia de les institucions, empreses i organitzacions adherides a la Valls de l’Hidrogen de Catalunya (Repsol)

Més d’un centenar d’institucions, empreses i organitzacions adherides han assistit aquest divendres a Tarragona a la presentació oficial de ‘La Vall de l’Hidrogen de Catalunya’, una aposta estratègica de país que ja fa mesos que treballa per a la societat i l’economia de l’hidrogen renovable. Enagás i Repsol assumeixen el lideratge empresarial d’una iniciativa que, coordinada per la Universitat Rovira i Virgili (URV), esperen que converteixi el territori en un referent industrial per a tot Europa. L’acte presidit pel vicepresident del Govern de Catalunya, Pere Aragonès, s’ha celebrat al Palau Firal i de Congressos de Tarragona. Aragonès ha destacat que la Vall de l’Hidrogen “és un exemple paradigmàtic dels projectes transformadors que necessita el país i una gran oportunitat per canviar el model de consum energètic”.

Durant l’acte conduït pel periodista Xavier Grasset, els vuit agents principals han signat un memoràndum per impulsar la iniciativa que aspira a captar fons Next Generation de la Unió Europea. Això ha de permetre renovar la indústria petroquímica, mantenir milers de llocs de treball i assegurar la transició energètica un cop s’acabi la vida útil de les centrals nuclears. De fet, l’hidrogen verd –el procedent d’energies renovables- és l’aposta de la Unió Europea perquè el continent arribi a la neutralitat climàtica l’any 2050.

Tarragona demana el retorn de la “solidaritat” energètica

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha remarcat, en el seu discurs de benvinguda, que la ciutat ha estat pionera en l’impuls de la Vall de l’Hidrogen. El batlle ha dit que necessitem l’hidrogen verd “per descarbonitzar les nostres ciutats per aplicar-hi solucions de mobilitat col·lectiva i personal i, a més, estem decidits a generar hidrogen renovable aprofitant el cicle de l’aigua i la valorització dels residus”. Ricomà també ha demanat que, després de molts anys exercint com a territori generador d’energia “se’ns retorni aquesta solidaritat amb la participació en la transformació energètica i el lideratge pel canvi climàtic”.

El lideratge de la URV

Per la seva banda, la rectora de la Universitat Rovira i Virgili (URV), María José Figueras, – la institució impulsora i coordionadora de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya- , ha agraït el suport de tots els agents que hi participen. La rectora ha celebrat que hores d’ara ja hi hagi 130 empreses i institucions adherides i 30 projectes en marxa promoguts pel sector químic, industrial i de les energies renovables. Figueras ha destacat que el paper de la URV implica “liderar i impulsar la formació, la socialització i la recerca en les noves cadenes de valor de l’hidrogen renovable”.

Les empreses, implicades

Per part del sector químic, el president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Rubén Folgado, ha deixat clar que el sector és un actor principal de l’impuls del canvi de model energètic “no només per obligació, sinó per convicció, per ser sostenibles i responsables”.

Enagás i Repsol són les dues empreses que s’han posicionat al capdavant de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya. El president de Repsol, Antoni Brufau, ha assegurat que la seva companyia serà un actor principal del procés de transformació del pol petroquímic de Tarragona, “propiciant que sigui un referent d’innovació industrial per a tot Europa”. Al seu torn, el president d’Enagás, Antonio Llardén, ha afegit que l’empresa aportarà la seva experiència i la seva xarxa d’infraestructures “que es pot aprofitar per promoure projectes d’hidrogen renovable sostenibles a llarg termini, innovadors i generadors de riquesa i ocupació”.

El compromís de Barcelona i l’Àrea Metropolitana

Montserrat Ballarín, en representació de l’Autoritat Metropolitana de Barcelona (AMB), ha mostrat el compromís de l’AMB “amb els reptes del canvi climàtic i la sostenibilitat” i ha explicat que treballen tan en el suport a les energies netes com en la dràstica reducció de les emissions del vehicle privat. La mateixa alcaldessa de Barcelona i presidenta de l’AMB, Ada Colau, ha anunciat, a través d’un vídeo, a “l’aposta dels Transports Metropolitans de Barcelona per incorporar l’hidrogen renovable com a combustible” i implementar la primera hidrogenera pública de l’Estat.

La Diputació vol afavorir la implantació de l’hidrogen a tot el territori

Per la seva banda, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha expressat el seu desig de treballar en aquest projecte “per millorar el benestar de les persones i contribuir a la sostenibilitat de la regió”. Llauradó ha ofert la institució per “aprofitar la proximitat amb la ciutadania i amb els ajuntaments per afavorir el seu desenvolupament i implantació”.

El Port, present des del primer dia

El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha expressat el seu suport a un projecte des del primer dia en el qual “conflueixen la protecció de l’entorn i el desenvolupament econòmic sostenible de la societat”. “És per això que posem tots els actius i tot el potencial del Port a disposició del projecte”, ha conclòs.

Suport “total” del Govern

El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha expressat el “suport total” del Govern català a la Vall, “un projecte estratègic, competitiu i transformador, amb un clar impacte en el territori que contribuirà a la necessària transició energètica”. També ha demanat al govern espanyol “una cogovernança real en la gestió dels Next Generation. Hem de tenir un paper cabdal si volem maximitzar els recursos que Europa ens ha posat a l’abast”, ha afirmat.

En el discurs de clausura de l’acte, el vicepresident Pere Aragonès ha qualificat la Vall de l’Hidrogen de Catalunya “d’extremadament il·lusionant” perquè ha de ser “el primer pas per reduir les emissions de carboni”. “Aquesta iniciativa reuneix totes les característiques de com volem que sigui la Catalunya del futur, la Catalunya que hem de començar a construir des d’ara mateix”, ha afirmat Aragonès, segons el qual els fons Next Generation EU són una oportunitat que no s’ha de desaprofitar. De fet, la Vall de l’Hidrogen és un dels 27 projectes tractors per a la recuperació econòmica que el Govern català vol prioritzar per accedir als fons europeus.

El nucli de recerca i innovació del projecte

L’acte també ha servit per formalitzar l’aliança de coneixement, ciència i tecnologia integrada per la Universitat Rovira i Virgili (URV), l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i el Centre Tecnològic Eurecat, nucli de recerca i innovació de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya que ja fa temps que treballa al voltant de l’hidrogen renovable.