Impulsat pel Port de Tarragona, Vila-seca i Repsol, suma 11 projectes innovadors de tipus industrial, logístic, turístic i paisatgístic per valor de 260 MEUR
‘Cal·lípolis Next Generation’ és el nom d’un ambiciós projecte impulsat pel Port de Tarragona, l’Ajuntament de Vila-seca i Repsol per a la recuperació econòmica del Camp de Tarragona. El projecte, que agrupa 11 projectes propis i innovadors per un valor de 259,5 milions, s’ha pesentat a la convocatòria de fons europeus “Next Generation” -per assolir una aportació de 142 milions- a través d’un programa d’impulsa de projectes tractors del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, a més de la convocatòria del Ministeri per a la Transició Ecològica. El president del Port de Tarragona, Josep M. Cruset, ha destacat en roda de premsa que el projecte pretén convetir un extens espai, de prop de 800 hectàrees, a cavall entre la Pineda (Vila-seca) i el Port, “en un nou motor econòmic de tipus industrial, logístic-intermodal, turístic i de recuperació paisatgística”. Cruset ha destacat l’impacte que suposarà el desenvolupament d’aquest macroprojecte al territori.
Noves infraestructures portuàries i accions empresarials
El primer dels eixos d’aquest projecte preveu el desenvolupament de la Zona d’Activitat Logístiques (ZAL) del Port de Tarragona a la Pineda (30 MEUR), que consistirà en la urbanització d’una àrea de 915.000 m2 i la creació de més de 4.200 llocs de treball directes i indirectes. La ZAL tindrà un impacte positiu en el tràfic marítim. També es preveu el desenvolupament de la connectivitat de la ZAL (62,5 MEUR) amb la terminal intermodal de la Boella, que permetrà una millora de la mobilitat terrestre i ferroviària.
Pel que fa a la construcció del nou contradic dels Prats del Port de Tarragona (86,5 MEUR), aquesta contribuirà a protegir el port i generar nous tràfics marítims. Tal i com ha destacat l’alcalde de Via-seca, Pere Segura, Paquesta fita també té un vessant social, ja que permetrà un “ús turístic i ciutadà del contradic” i una major protecció de la platja de la Pineda. S’inclouran elements per convertir el contradic en un pol d’atracció i gaudi per a les persones (solàrium, piscina, etc…).
Accions de sostenibilitat
El macroprojecte ‘Cal·lípolis Next Generation’ també contempla un conjunt d’accions mediambientals. Una d’elles és la recuperació ambiental Xarxa Natura 2000 (4,5 MEUR), que comprèn un espai natural format per uns 370.000 m2 en terrenys de l’Autoritat Portuària de Tarragona adjacents a la Pineda. Es preveu recuperar l’ecosistema d’aiguamolls costaners, amb la plantació d’espècies autòctones amb l’objectiu de reintroduir diferents tipus d’animals i aus.
L’Ajuntament de Vila-seca també treballa per a la recuperació ambiental del Passeig Marítim de la Pineda (8,5 MEUR), que preveu l’eliminació de bona part de la carretera de la Diputació per incorporar els espais lliures existents del front costaner. També es preveu la consolidació de la Platja de la Pineda (23,2 MEUR), un projecte que compta amb la col·laboració de la Universidad de Cantabria per a la regeneració i protecció del litoral amb dunes i evitar així la necessària aportació de sorres que cada any s’ha de fer per mantenir-la.
Finalment, destaca en aquest àmbit el projecte de regeneració de l’ecosistema marí (142.000 euros), que consistirà en la construcció i col·locació de biòtops submarins per a la recuperació de cefalòpodes i vegetació marina autòctona. El projecte és fruit de la recerca desenvolupada per Tecnatox de la URV.
Modernització de la logística d’hidrocarburs i reducció del risc d’emergències ambientals
El director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona, Javier Sancho, ha explicat que han inclòs dos projectes dins del ‘Cal·lípolis’. En primer lloc, la transformació del front 80-S (19,8 MEUR) existent al pantalà de Repsol amb l’objectiu de permetre l’atracada de vaixells de fins a 140.000 TPM, que actualment no poden operar a l’interior del Port a causa de les seves grans dimensions. D’aquesta manera, es desviarà el tràfic existent de la monoboia a mar obert a l’esmentada plataforma 80-S a l’interior del Port, eliminant el risc ambiental que comporta.
Repsol també impulsarà la millora logística de la fracció C4 (21 MEUR). El projecte requerirà de dos magatzems enterrats coberts en l’àrea d’instal·lacions marines de Repsol, que permetran donar cabuda a la descàrrega dels vaixells allotjats a la zona portuària.
Aposta per la innovació i la digitalització
Per la seva banda, l’empresa Prodevelop SL impulsa el desenvolupament digital del Tracking de camions (550.000 euros). El projecte ofereix als transportistes una franja horària més adequada per a la seva estada a les instal·lacions portuàries i redueix l’impacte ambiental causat per la congestó de vehicles.
Portel Logístic Technologies serà l’encarregada de la digitalització de la gestió d’accessos al recinte portuari (2,7 MEUR). Un sistema més àgil sense papers que ha de proporcionar una millora en el procés de registre del transportista.
Els tres socis han coincidit en afirmar que, tot i l’acceleració del macroprojecte que suposaria l’obtenció de fons europeus, pensen executar la majoria d’aquests projectes “sí o sí”. Els impulsors també compten amb el suport d’altres institucions com l’Ajuntament de Tarragona, la Diputació de Tarragona i diverses empreses del sector químic, turístic i logístic.