Visites guiades per descobrir el patrimoni de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant aquesta Setmana Santa

L’Hospital del Coll de Balaguer, el Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet, les fortificacions de la Guerra Civil i el Molí de l’oli de Vandellòs, les propostes

El Molí de Vandellòs, una de les visites guiades que es poden fer per Setmana Santa (Arxiu)

Per donar a conèixer el patrimoni històric i cultural del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, l’Ajuntament ha organitzat cinc visites guiades, entre el 3 i el 24 d’abril, que inclou les vacances de Setmana Santa: quatre adreçades al públic general (a l’Hospital del Coll de Balaguer; al Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet, a les fortificacions de la Guerra Civil al Coll de Balaguer) i al Molí de l’oli de Vandellòs; i una dirigida a les famílies (la gimcana a l’Hospital del Coll de Balaguer). Aquestes visites s’oferiran respectant les mesures de seguretat vigents per evitar la propagació de la COVID-19.

L’Hospital del Coll de Balaguer i la gimcana

En les visites guiades a l’Hospital del Coll de Balaguer per al públic general, programades per als dies 3, 10, 17 i 24 d’abril, a les 12 h, s’hi mostrarà el centre de visitants, situat dins dels murs de l’antic hospital fortalesa, fundat per l’infant Pere d’Aragó l’any 1344 per defensar, assegurar i poblar el territori i el pas pel Coll. En aquest espai museogràfic s’hi expliquen les característiques i la història d’aquest conjunt monumental, origen del poble de l’Hospitalet de l’Infant, que està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

El centre de visitants està situat dins dels murs de l’antic Hospital del Coll de Balaguer (Arxiu)

La visita guiada a aquest bé patrimonial adreçada a les famílies, del dissabte 16 d’abril a les 12 h , està pensada perquè els pares i els fills aprenguin jugant, d’una manera divertida i amb explicacions adaptades a l’edat dels nens i nenes, mitjançant una gimcana. Està recomanada per als nens i nenes que tenen entre 6 i 12 anys, perquè és convenient que sàpiguen llegir i escriure.

Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet

En les visites guiades al Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet, previstes per als dies 15 i 16 d’abril a les 17.30 h, es podrà veure una rèplica d’una aula de l’antiga Escola Àster, obra de l’arquitecte racionalista Antonio Bonet Castellana; i fer un recorregut a peu pel Poblat HIFRENSA, darrera colònia industrial de Catalunya, construïda a principis dels anys 70 per acollir les famílies dels treballadors de la central nuclear Vandellòs I. El valor del conjunt d’equipaments col·lectius i habitatges rau en una concepció modular i integrada en el paisatge, exemple únic al nostre país de l’obra de l’arquitecte racionalista.

Les fortificacions de la Guerra Civil

La visita guiada ‘Última línia de defensa, les fortificacions de la Guerra Civil al Coll de Balaguer’, programada per al diumenge 17 d’abril, a les 11 h, permetrà a les persones participants veure trinxeres, nius de metralladora, refugis, polvorins, etc. que hi va construir l’exèrcit republicà. El nombre i diversitat d’elements fortificats que s’hi troben conformen un dels conjunts històrics fortificats més importants d’aquest període. A més, els i les participants podran conèixer l’experiència de la construcció pels presoners nacionals del Camp de Treball de l’Hospitalet de l’Infant; i dels soldats republicans de l’última línia de defensa de les fortificacions per evitar l’entrada de l’exèrcit nacional pel Coll de Balaguer.

El Molí de Vandellòs

Una experiència diferent es brindarà en la visita guiada al Molí de Vandellòs, prevista per als dies 15, 16 i 17 d’abril, a les 12 h. Es tracta d’una visita guiada a l’antic molí dia, avui dia un centre d’interpretació de l’oli de Vandellòs, on es mostra el procés d’elaboració de l’oli, des de la recollida de les olives fins al seu consum; i on es conserva la maquinària original i diverses eines.

Per participar en qualsevol de les visites guiades, caldrà fer una reserva prèvia i comprar les entrades per internet, a través del web www.culturaalabast.cat; o a l’Oficina de Turisme de l’Hospitalet de l’Infant (telèfon: 977 823 328).