Turisme de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant rep més de 9.000 consultes

L’ocupació mitjana als establiments d’allotjament del municipi va ser del 80%

Imatge d’una consulta atesa al punt d’atenció turística de Cal Forn, a l’Hospitalet de l’Infant /Cedida)

Durant l’estiu passat, els quatre punts d’atenció turística del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant van atendre més de 9.000 consultes. El situat a la Plaça de la Marina és el que en va rebre més (el 40%), seguit de molt a prop pel de l’oficina de Cal Forn (el 30%). El punt ubicat a la base nàutica en va atendre un 13%; i el Molí de l’Oli, un 11%. Aquest darrer s’ha sumat aquesta temporada als tres punts d’atenció turística ja en funcionament i ha acollit també visites guiades regulars cada dia.

Aquestes xifres representen un increment del 60% de consultes ateses respecte el 2020, quan es va experimentar una davallada fortíssima respecte anys anteriors, a causa de la pandèmia de la Covid-19. Els mesos amb una major afluència de gent als punts d’atenció van ser juliol i agost, tot i que s’ha observat una consolidació de visitants el mes de setembre, la qual cosa posa de manifest l’allargament de la temporada turística.

Pel que fa a la procedència de les persones que van acudir als punts d’atenció turística, el turista nacional va ser el majoritari (va representar el 70% del total, un percentatge gairebé 10 punts per sobre dels anys anteriors a la pandèmia). D’aquest, el turista català és el més fidel, seguit de l’aragonès, el basc i el madrileny, amb percentatges més baixos. Quant al visitant estranger, continua sent el visitant francès el majoritari, amb un percentatge per sobre del 70%, seguit de l’alemany, l’anglès i l’holandès, ja amb molta diferència.

La tipologia de consulta més sol·licitada va ser la relacionada amb les activitats programades i la informació sobre platges i senderisme. Cal destacar el gran nombre de consultes ateses en referència a la cova del Llop Marí, principalment per tramitar-ne la reserva d’accés.

Les consultes presencials van ser les majoritàries, tot i que aquest any han augmentat les consultes per correu electrònic, sobretot vinculades a la informació sobre l’accés a la Cova. Aquesta temporada s’ha consolidat el canal de Whatsapp com a mitjà de comunicació, amb gairebé 400 consultes ateses.

La segona residència va ser la tipologia majoritària d’allotjament de les persones que van ser ateses als punts d’atenció turística del municipi. De les dades extretes als punts d’atenció turística es desprèn que el lloguer d’apartaments s’ha consolidat en l’oferta d’allotjament al municipi i amb percentatges inferiors, hi ha visitants allotjats en hotels i càmpings.

Pel que fa a l’ocupació dels allotjaments, el balanç general es resumeix en: un increment del percentatge d’ocupació respecte el 2020, amb una mitjana del 80% en hotels i càmpings, un augment del turista internacional durant la temporada mitja; forta presència del turista nacional sobretot el mes d’agost; i un increment sensible de les pernoctacions i de la durada de l’estada respecte l’any anterior.

Per tot plegat, la valoració de la temporada d’estiu és positiva i s’espera que aquesta tendència a l’increment d’activitat es consolidi en els propers temps, segons ha afirmat la regidora de Turisme, María José Gómez.

Durant la temporada estival, igual que l’any passat, l’Ajuntament va establir mesures de control d’aforament a les platges, que van anar a càrrec dels informadors de platges. De l’anàlisi de les dades s’observa un increment percentual de l’assistència a les platges de la Punta del Riu i de l’Arenal, sobretot en aquesta darrera, el qual ha arribat a un 50% més que l’any anterior. Igualment s’ha observat una disminució d’usuaris de la platja de l’Almadrava i de la del Torn. En aquesta darrera, la baixada ha estat més notable principalment per les mesures de control d’aforament als aparcaments implementades durant l’estiu, per regular els accessos i la massificació a la zona de la Cova del Llop Marí.