S’inaugura la restauració de la Torre de Virgili a Vila-seca

Aquesta antiga torre de vigilància, datada del segle XVI, ha experimentat una important intervenció que li ha permès recuperar el seu aspecte original
Imatge de la Torre Virgili, restaurada (Port Tarragona)

Port Tarragona i l’Ajuntament de Vila-seca han inaugurat aquest divendres la restauració de la Torre de Virgili. L’acte de presentació dels treballs de recuperació d’aquesta construcció, datada del segle XVI, ha comptat amb la participació de la directora corporativa de Puertos del Estado, Pilar Parra; el president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Santiago J. Castellà Surribas, l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura Xatruch, i la subdelegada del Govern, Elisabet Romero.

Aquest element patrimonial, catalogat com Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya, ha experimentat una important transformació que ha consolidat la seva estructura i elements arquitectònics. La restauració ha tingut un pressupost de mig milió d’euros, que s’ha finançat íntegrament mitjançant la subvenció que l’APT, en col·laboració amb l’Ajuntament de Vila-seca, va obtenir del programa ‘2% cultural’ gestionat pel Ministeri de Cultura, juntament amb el Ministeri de Transport i Mobilitat Sostenible i el Ministeri d’Habitatge.

La Torre de Virgili es troba a Vila-seca, prop del nucli de la Pineda i en l’extrem dels terrenys que ocupa la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) de Port Tarragona. Amb la seva restauració, l’Autoritat Portuària ha fet un pas important dins de la seva aposta per recuperar el patrimoni històric que es troba dins del domini públic portuari. Així mateix, els treballs d’adequació i recuperació d’aquesta antiga torre de vigilància permetran la seva divulgació, ja que s’han adequat els accessos perquè el seu exterior sigui visitable, i en un futur també el seu interior, i la torre pugui quedar integrada en la ruta patrimonial municipal de Vila-seca.

Protegir el patrimoni històric

Els treballs de restauració de la Torre de Virgili han comptat amb un pressupost de 412.329,45 euros (sense IVA), que ha estat finançat íntegrament amb una subvenció del ‘Fons 2% cultural’. El seu objectiu és garantir la conservació del patrimoni històric, cultural i artístic, alhora que es s’impulsen entorns urbans i rurals i es genera activitat i ocupació. En aquest sentit, la subdelegada del govern espanyol a Tarragona, Elisabet Romero, ha destacat “el treball coordinat entre administracions per a materialitzar projectes que, com aquest, recuperen el nostre patrimoni històric amb la important ajuda estatal del programa del 2% Cultural”.