Santa Tecla es presenta com “la major festa de Catalunya” amb 400 actes i 50 concerts

La Festa Major de Tarragona, que tindrà lloc del 12 al 25 de setembre, s’allarga tres dies amb motiu de la commemoració dels 700 anys de l’arribada del Braç de Santa Tecla

Foto de grup de l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i la consellera de Cultura, Inés Solé, amb representants de les entitats col·laboradores amb Sant Tecla 2022 (Tjerk Van Der Meulen)

La Santa Tecla més llarga, excepcional i esperada ja és aquí. Després de 2 anys sense poder viure les festes d’una manera habitual, enguany s’allargaran del 12 al 25 de setembre, 3 dies més, amb motiu de la commemoració dels 700 anys de l’arribada de la relíquia del Braç de Santa Tecla a Tarragona.

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i la consellera de Cultura, Inés Solé, han presentat aquest matí el detall del programa. En total, prop de 400 actes que inclouen tota una programació especial per culminar la commemoració dels 7 segles de festa a la ciutat. Tant alcalde com consellera han destacat el caràcter obert i participatiu de les festes, la gran oferta musical, l’aposta ferma pel talent del territori, per la gratuïtat en la majoria dels seus actes, la descentralització en molts d’ells i la perspectiva de gènere.

Una Santa Tecla que enguany, com ha destacat l’alcalde de la ciutat, “projectarà Tarragona, la seva història i tradició, com la gran ciutat que és; i com a gran aparador de talent local i cultura i festa excepcional que tenim”. Ricomà ha destacat també “la gran oportunitat que representen les festes per activar l’economia de la nostra ciutat. Es tracta de la millor inversió que podem fer”.

Per la seva banda, la consellera de Cultura, Inés Solé, ha agraït l’esforç de totes les entitats i agents culturals de la ciutat. Segons Solé, “elles ens enriqueixen culturalment com a ciutat i com a tarragonins i tarragonines i amb les quals hem confeccionat tot un programa de festes motivador i engrescador i que posa en valor el dret a la cultura”.

Santa Tecla, “la Major Festa de Catalunya”

El Patronat de Turisme se suma a la celebració de Santa Tecla 700 i ha desenvolupat una campanya de comunicació pensada per situar la festa major de la ciutat al conjunt del territori català. Així, i sota el lema “Santa Tecla, la Major Festa de Catalunya”, es posiciona una festa major d’origen medieval que s’ha perpetuat al llarg dels anys sense perdre de vista els seus orígens, tradició i modernitat.

Un inici i un final extraordinaris

De manera excepcional, com ja s’havia anunciat, aquesta Santa Tecla tindrà una durada superior a l’habitual. Començarà dos dies abans de l’habitual, el dia 12, amb l’espectacle inaugural i commemoratiu d’aquests 700 anys d’història Setembre, de la mà dels tarragonins Marc Chornet i Roger Conesa. La cita serà a la TAP a les 20 h i oferirà una lectura contemporània i molt arrelada a la ciutat i a les seves festes de la figura de Santa Tecla, protagonitzada per les actrius Muntsa Alcañiz, Agnès Busquets, Júlia Creus i Maria Teresa Roig.

També com a excepció, el Correfoc del dia de la Mercè no posarà punt i final a les festes d’enguany, que acabaran un dia més tard, el 25 de setembre. L’escenari per cloure no només aquesta Santa Tecla sinó també la commemoració dels 7 segles de l’arribada de la relíquia de la patrona a la ciutat serà, com ho va ser ara fa 700 anys, la Catedral de Tarragona, que embolcallarà so i relat en un concert extraordinari de cloenda de la commemoració dirigit pel tarragoní Xavier Pastrana i on s’interpretarà una peça musical de creació nova dedicada a la patrona, obra del prestigiós compositor Josep Vila i Casañas, un dels directors amb més difusió mundial del nostre país. La composició musical en qüestió porta per títol ‘Vesperae Tarraconensis, La Catedral del So’, i el lligam amb les festes tarragonines hi serà ben present. Les entrades per a l’acte de cloenda ja estan exhaurides i l’organització està estudiant alguna mesura per ampliar l’aforament.

“La Crida” s’obre a la ciutadania

Seguint els passos del Pregó que va canviar el seu format al 2019 passant a celebrar-se al balcó de l’Ajuntament de cara a la ciutat, “la Crida”, el proper 15 de setembre, també s’adapta enguany i s’apropa encara més a la ciutadania deixant de celebrar-se a l’interior del Palau Municipal i prenent com a escenari la plaça de la Font, on es duran a terme els homenatges festius a la perpetuadora, la Banda Unió Musical de Tarragona, i tecleres i teclers d’honor mantenint el ritual del balcó del Palau pel que fa al toc d’obertura i Crida i a l’encesa de la primera tronada de festa major.

I aquest mateix vespre de Crida, repetint l’experiència de la Santa Tecla passada, els grups de foc de Tarragona tornaran a impregnar tota la ciutat d’olor a pólvora per anunciar aquest inici de la Santa Tecla més esperada.

Pel que fa al Pregó, per quart any consecutiu mantindrà el seu format pronunciat des del balcó del Palau Municipal enguany sense restriccions d’aforament a la plaça de la Font i afegint una novetat, i és que per primera vegada, la pregonera Danae Boronat, serà acompanyada per esportistes tarragonines.

El Seguici de Tarragona recupera el Ball de Titans

El Seguici de la ciutat està d’enhorabona aquest 2022 ja que, per fi, torna als carrers i les places amb total normalitat després de les tandes de lluïment excepcionals de l’any passat a sobre de l’escenari de la plaça de la Font. A més a més, enguany el 16 de setembre es recupera un ball nou: es tracte del Ball de Titans que, coincidint amb els 700 anys de la seva primera noticia, el Gremi de Marejants proposa tornar a formar part del Seguici Popular de la ciutat tal com havien fet des del s.XIV i fins a principis del s.XIX. Es tracta d’un element clarament diferent a la resta i que no es troba documentat en altres poblacions del país.

La Cercavila del Convit del 700, una Mostra de Folklore Viu única i irrepetible als Països Catalans

El 17 de setembre, Tarragona es convertirà en centre neuràlgic de la cultura popular dels Països Catalans amb una Mostra de Folklore de luxe i mai vista enlloc. Per commemorar Santa Tecla 700, l’acte vol esdevenir un homenatge als principals seguicis populars dels Països Catalans a partir d’una selecció d’elements participants d’algunes de les principals festes majors triades pel seu valor i singularitat i pel fet de disposar d’un homòleg en la festa major tarragonina. En concret, la Mostra comptarà amb la participació del Ball de Diables de Vilanova, el Drac de Vilafranca, el Bou de Figueres, la Pàjara de Terrassa, la Godra de Caldes de Montbui, el Ball de Serrallonga de Sant Quintí de Mediona, l’Àliga de Girona, la Mulassa de Valls, la Cucafera de Montblanc, el Lleó de Barcelona, la Família Robafaves de Mataró, el Ball de Bastons de l’Arboç, el Ball de Pastorets d’Igualada, els Turcs i Cavallets de Sant Feliu de Llobregat, el Ball de Patatuf de Sant Climent de Llobregat, el Ball de Cercolets de Torredembarra, el Ball de Gitanes del Vendrell, el Ball de Valencians de Lleida, el Ball de Prims de Reus, la Dansa de Moma de Carcaixent i la Moixiganga de Sitges. Tots ells, i també de manera excepcional enguany, sortiran i finalitzaran a la plaça de la Font.

Una professó excepcional

També, en commemoració dels 700 anys de l’arribada de la relíquia de Santa Tecla a Tarragona, la professó del 23 de setembre serà extraordinària, doncs es veurà embolcallada en tot el seu recorregut per la llum de 7.000 espelmes que es distribuiran entre la ciutadania que la segueixi al seu pas per les places i carrers de la ciutat.

Els castells

Després de la magnífica diada de Sant Magí, la ciutat recupera també en la seva plenitud tot el calendari casteller habitual de les festes de Santa Tecla. El 18 de setembre a la plaça de la Font tindrà lloc, després de dos anys d’absència, l’habitual Diada del Primer Diumenge amb la Colla Xiquets de Tarragona, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca. El 23 tornarà la diada de Santa Tecla amb els castells, torres i pilars de les colles castelleres de la ciutat: Xiquets de Tarragona, Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo i Castellers de Sant Pere i Sant Pau. I finalment, el dia de la Mercè la ciutat viurà un retorn també molt esperat: la diada de la Mercè a la plaça de les Cols i els Pilars Caminant, que pujaran els vint esglaons de la Seu, els baixaran i enfilaran com és tradició el carrer Major fins a la plaça de la Font i al balcó de l’Ajuntament.

Els aniversaris de les entitats

Com és habitual, diverses entitats celebren actes, molts d’ells commemoratius. És el cas de l’Esbart Santa Tecla, que per commemorar els seus 50 anys oferirà una ballada especial al Teatre Metropol en què els seus ex dansaires posaran en escena moltes danses ballades durant aquestes cinc dècades. També el Bou de la ciutat està d’aniversari i per celebrar els seus 30 anys organitza una cercavila especial amb la participació d’altres bous convidats. Altres celebracions d’aquesta Santa Tecla són els 35 anys de la Mulassa i els 20 de la Mulasseta, l’ homenatge i presentació del nou vestuari dels portants dels Gegants Moros i Negritos, el IV aniversari de la Geganta Frida o la festa del 10è aniversari de l’Associació Ambraçats.

Dames i Vells es traslladen als barris de Ponent

Per primera vegada en la història de la festa, el Ball de Dames i Vells es representarà enguany als barris de Ponent, en concret a la plaça de la Constitució de Bonavista, per oferir la seva particular visió de la ciutat i el món als veïns i veïnes d’aquesta zona de la ciutat.

Manel, Barón Rojo, Auxili i Els Pets, a la Santa Tecla dels concerts

Aquestes festes també seran les del retorn dels grans concerts. Més de 50 actuacions musicals repartides per tota la ciutat i per a tots els gustos i, la majoria, gratuïtes. Els grans noms d’aquesta Santa Tecla seran Manel, que actuarà de manera gratuïta el dia 18 a la plaça Corsini; el dia abans ho faran Baron Rojo i Viuda Negra a l’Anella Mediterrània, les formacions Auxili i Germà Negre ho farà el mateix 17 a plaça Corsini, i els Pets ho faran a la TAP el dia 24 de setembre.

No faltaran a la cita altres propostes tant tarragonines com la BUMT que oferirà al Teatre Auditori del Camp de Mart l’espectacle Amparito.cat, Rambla Music presentant La Salseta de la Plateria, un concert homenatge a aquestes orquestres que es farà al Teatre Tarragona; el concert de Santa Tecla dels Ministrers del Consell Municipal amb motiu del seu 20è aniversari a la Catedral; així com altres actuacions musicals més intimistes com el concert de Claudia Crabuzzaamb motiu del 50è aniversari de l’agermanament entre Tarragona i l’Alguer; o el concert de música de banda a la plaça de la Pagesia amb la Stadtharmonie Amriswil, una banda suïssa dirigida per l’oboista tarragoní Jordi Bertran Sastre, antic membre de la BUMT.

A tot això, se sumaran moltes altres propostes de la mà d’iniciatives consolidades ja de la festa com són la Terrasseta, que del 14 al 21 oferirarà al Parc Saavedra música, teatre, circ, espai de trobada i reflexió feminista, projectes solidaris, cinema i restauració per a tots els gustos. Alguns dels seus caps de cartell d’enguany són Maria Jaume i Joan Colomo, que sens dubte faran les delícies dels seus seguidors assistents. Altres noms destacats arribaran de la mà del col·lectiu Barraques, que tornarà a omplir de bona música el passeig de les Palmeres les nits del 22, 23 i 24 de setembre amb actuacions com Svetlana o Ganjanights. Tampoc faltaran el Sona9, els Teclautors i el JazzClub de la Tecla Capsa, a la Capsa de Música de la mà de l’Associació de Músics; les propostes de La Música del Diable amb El Jardí Sonor amb Eva Fernández i 2UT; així com les moltes iniciatives familiars que oferirà l’associació Tecletes.

El teatre, la dansa, el circ i la màgia de Santa Tecla

Teatre, dansa, màgia i circ també hi seran molt presents en aquestes festes de Santa Tecla. La Sala Trono presenta dues propostes teatrals per aquestes festes: Els dies 22 i 23 es podrà veure a la Sala Trono Armanyà Les bones intencions, de Marc Artigau; i divendres 23 i dissabte 24, Les coses excepcionals, de Duncan Macmillan.

Com ja es va anunciar, també la dansa formarà part de la commemoració de Santa Tecla 700 i ho farà en clau femenina i contemporània de la mà de la companyia tarragonina la Imperfecta Dansa, que portarà el dia 15 al Teatre Tarragona l’espectacle Constància invicta. La companyia planteja per a l’ocasió una aproximació en el personatge històric de la Tecla a través del cos i el moviment.

Dins els actes commemoratius de Santa Tecla 700 també s’emmarca la proposta teatral de les Forques Teatre, de Constantí, que ens transportaran 700 anys enrere amb el seu espectacle ‘El Trasllat del Braç de Santa Tecla’, dilluns 18 a la plaça de la Pagesia.

El mag internacional Yunke, a la Santa Tecla solidària

La Santa Tecla més solidària tornarà a tenir un pes important en aquesta edició de les festes amb la Marató de Donació de Sang i Plasma, el dissabte 17 de setembre. El mateix dia, a les 19h, el Teatre Tarragona collirà la Gala Benèfica ‘Vivim la màgia per l’autisme’, amb el mag internacional Yunke. La gala organitzada per l’associació Todos En Azul de Tarragona té per objectiu recollir fons per al projecte de creació del Casal d’austisme permanent de Tarragona.

El dia següent, el 18 al matí, l’Associació Asperger-TEA del Camp de Tarragona convida tota la ciutadania a participar del vermut-solidari Aspercamp, que comptarà amb jocs pels infants, concerts, actuacions de ball i moltes sorpreses més.

Documentals i publicacions

El cinema i els documentals també tindran un pes important aquesta Santa Tecla. L’audiovisual ‘7 de festa. Recuperem Santa Tecla (1979-2000)’, de Maria Roig Alsina, Joana Zapata i Morris Produccions, que s’estrenarà el 13 de setembre, ens mostra a través de testimonis i imatges d’arxiu de fa 40 anys com un grup de joves van recuperar la festa.

El 20 de setembre es presentarà el documetal ‘El Viatge de les relíquies de Santa Tecla’, de Rafael López-Monnés i Julio Villar, que es capbussa en la Tarragona medieval i aborda com va ser l’arribada del Braç de Santa Tecla a Tarragona.

D’entre les publicacions destacades d’enguany, es troben el llibre il·lustrat ‘Operació Tecla’, de Joan Carles Blanch, i el desè volum dels “Contes del Seguici de Tarragona”, ‘El Pastoret i els Ponts’.

Ja es pot consultar el programa d’actes al detall al web de Santa Tecla i a l’app TGN Agenda.