Salou inaugura un conjunt escultòric en bronze, amb la figura del Rei Jaume I

L’obra dissenyada per l’escultora montblanquina Natàlia Ferré està ubicada al seu antic port natural

L’escultura del Rei Jaume I, amb l’alcalde de Salou, Pere Granados, el vicepresident de la Diputació, Quim Nin, i l’escultora Natàlia Ferré (Aj. de Salou)

L’Ajuntament de Salou ha inaugurat, aquest vespre, un conjunt escultòric, en bronze, amb la figura del Rei Jaume I, com a motiu principal, acompanyada de tres escultures de tres infants, jugant a les roques de la cala de Les Ferreries.

Aquesta acció, subvencionada per la Diputació de Tarragona, es troba emmarcada dins de la programació de la XXVII Festa del Rei Jaume I; i s’inclou en el projecte històric i cultural que desenvolupa l’equip de Govern, ‘Un passeig per la història de Salou’.

L’obra, elaborada per l’escultora montblanquina Natàlia Ferré, ha estat instal·lada a l’antic port natural de Salou, indret triat d’acord amb la relació històrica amb el monarca, que va salpar, des d’aquest punt del litoral salouenc, amb 155 naus, cap a la conquesta de Mallorca, al setembre de l’any 1229.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha fet referència al conjunt escultòric, assenyalant que “és una proposta que ens permetrà reviure i passejar-nos pel passat que atresora aquest lloc, com a principal port natural de Catalunya, que fou punt de partida de campanyes i expedicions”, com, per exemple, la del propi Rei Jaume I, relatada al seu “Llibre dels Feyts”; o l’explicada pel monjo dominic Pere Marsili, gairebé cent anys després. I les expedicions marítimes de la Corona d’Aragó, en paraules d’Ardèvol.

Per la seva banda, el vicepresident primer de la Diputació de Tarragona, Quim Nin, ha assenyalat que “Salou és pluralitat; és diverses maneres de pensar i entendre el món; i és, també, un contracte amb la terra i el mar”. Ha assegurat que “aquest port natural era el millor lloc que hi havia a la costa catalana”. I, respecte al nou conjunt escultòric, ha desitjat que “aquesta petjada serveixi per recordar aquella crònica que explicava el mateix Jaume I, al seu Llibre dels Feyts”.

L’acte institucional ha comptat, també, amb les actuacions del Ball d’Espases i dels Gegants de Salou.

El conjunt escultòric

Pel que fa a l’escultura del Rei Jaume I El Conqueridor, a l’inici del Camí de Ronda, té unes mides aproximades de 190 cm d’alçada, 80 cm d’amplada i 60 cm de fons.

D’altra banda, les figures dels nens fan referència als infants que jugaven mentre els mariners preparaven les embarcacions, al port natural de Salou, segons els textos medievals de Pere Marsili. Les seves mides són les corresponents a les naturals d’un nen de 4 anys, una nena de 7 anys i un de 10 anys. El grup consta d’uns 250 cm d’amplada, i 250 cm de fons, en total.

El conjunt escultòric es troba instal·lat a la mateixa alçada que els vianants, per tal que sigui més proper al públic.

Per a la seva elaboració, l’escultora Natàlia Ferré va crear una maqueta model, a escala 3/10, de la figura del monarca, en fang. Es va realitzar un modelat de les figures, amb terra refractària d’1,5 mm de gruix de xamota; i amb un acabat de 0,5 mm de gruix de xamota, per a un acabat més suau, sense imperfeccions. Per poder fer aquest modelat, es va haver de crear una estructura metàl·lica de suport, per tal de permetre l’elaboració de l’escultura vertical, amb terra humida.

Un cop fet l’original amb terra, la foneria artística Ginfer S.L va ser l’encarregada de realitzar el procediment posterior, per tal d’elaborar la figura en bronze.