Las Migas inaugurarà el VI Festival de Guitarra de l’Hospitalet de l’Infant

El festival internacional, que se celebrarà del 5 al 9 de juliol al Centre Cultural Infant Pere, estarà dedicada a les dones intèrprets

Presentació del VI Festival Internacional de Guitarra de l’Hospitalet de l’Infant (Aj ViH)

La sisena edició del Festival Internacional de Guitarra de l’Hospitalet de l’Infant estarà integrat exclusivament per intèrprets femenines. El festival, que tindrà lloc del 5 al 9 de juliol, se celebrarà novament al Centre Cultural Infant Pere. Com ha descrit en roda de premsa l’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia, la programació del festival serà “una mixtura d’artistes amb reconeixement universal i artistes novells i d’artistes locals amb nouvingudes”.

Las Migas obrirà el festival

El festival l’inaugurarà el grup Las Migas, guardonat recentment amb un Latin Grammy al Millor Àlbum Flamenc pel seu últim treball ‘Libres’ (2022) i amb un Premi de la Música Independent (MIN) al millor àlbum flamenc 2020. Aquest quartet que porta més de 18 anys conquistant escenaris nacionals i internacionals oferirà el concert inaugural del festival, el dimecres 5 de juliol, a les 20 h, que es caracteritzarà per un format més íntim.

Una altra figura destacada d’aquest esdeveniment, organitzat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant sota la direcció artística d’Anders Clemens i la coordinació general de María Patricia Mercado, serà novament, com en totes les edicions anteriors, l’Anabel Montesinos. Aquesta guitarrista clàssica originària de l’Hospitalet de l’Infant que ha guanyat més de 10 premis internacionals i ha tocat a moltes de les més importants sales de concert arreu del món (a la Carnegie Hall de Nova York, entre d’altres) i amb orquestres de renom (com la Filharmònica de Berlín) actuarà el dijous 6 de juliol, a les 20 h, amb el Cor de Cambra Femení Scherzo, un conjunt vocal de Vila-seca creat l’any 1989 amb una trajectòria musical reconeguda.

Margarita Escarpa clourà el festival

El festival també comptarà amb la participació de la guitarrista Margarita Escarpa. Entre els seus grans èxits, cal remarcar el primer premi aconseguit en el XX Solo Guitarra Competition, organitzat per la Guitar Foundation of America, un concurs considerat com un dels més prestigiosos de tot el món; o el Premi ‘Guitarrista José Tomás 2021 Vila de Petrer’, un guardó que s’atorga a noms de referència en el món de la guitarra.

Margarita Escarpa, que ha actuat en les millors sales d’Europa, Àsia i Amèrica i que és catedràtica a la Universitat de Música i Arts Escèniques de Viena, serà l’encarregada del concert de cloenda, el diumenge 9 de juliol, a les 20 h.

Artistes locals i joves talents

Completaran el cartell d’aquesta 6a edició, Naisa Duo i ‘Les artistes de la terra’. Naisa Duo, és la proposta musical eclèctica de Neus Plana (flauta i percussió corporal) i Maria Camahort (guitarra i arranjaments), en la qual la percussió corporal, la improvisació, la interpretació i la composició convergiran en una mateixa escena, el divendres 7 de juliol, a les 20 h.

La primera de les protagonistes del concert de ‘Les artistes de la terra’, del dissabte 8 de juliol, a partir de les 20 h, seran la jove intèrpret Bruna Escolà, graduada en interpretació de música clàssica a l’especialitat de guitarra al Conservatori Superior del Liceu, que ja ha rebut diversos premis; i la consolidada guitarrista Carmen Becerra, que ja ha participat en tres edicions del Festival i que actualment compagina la seva activitat concertística arreu del món amb la pedagògica, impartint classes a l’escola de música Aiete musika eskola de Donosti.

Una altra proposta que es presenta al festival serà ‘Guitarres d’anada i tornada’, un projecte nascut de l’intercanvi musical entre alguns instruments de corda polsada de la història encapçalat per Ekaterina Zaytseva, concertista de trajectòria internacional, amb una activitat de gairebé 100 concerts cada any; i la també prolífica guitarrista Belisana Ruiz.

Finalment, completarà el concert de ‘Les artistes de la terra’ El Nus Duo, un projecte cambrístic en el qual conflueixen les inquietuds artístiques de la flautista Alba Vinti i la guitarrista Inés del Río. Aquest duet va sorgir l’any 2019 en el si del Conservatori Superior de Música d’Aragó, on reben classes d’Anders Clemens (el director artístic del Festival) i André Cebrián.

Col·laboració amb el Conservatori de Música de Vila-seca

Tal com ha destacat l’alcalde, Alfons Garcia; la regidora de Cultura, Nuria Ortiz; i el director del Conservatori de Música de Vila-seca, Josep Solórzano, “per donar suport als músics joves del territori”, l’Ajuntament ha arribat a un acord amb el Conservatori Municipal de Música de Vila-seca que farà possible que els guanyadors o guanyadores de les dues categories del Concurs de Joves Intèrprets d’aquest centre d’ensenyament musical puguin actuar el 7 de juliol al festival.

Precisament, en la roda de premsa, la guanyadora d’aquest concurs del 2015, Bruna Escolà, que serà una de les artistes que participarà en el Festival d’enguany, ha ofert un tastet del concert que oferirà al festival.

Entrades ja a la venda

Per a més detalls, podeu consultar la pàgina web del Festival: www.guitarfesthospitalet.cat. En aquest mateix portal, ja es poden comprar les entrades. Les localitats també es poden adquirir a la taquilla del Centre Cultural Infant Pere, els dimarts i dijous, de 16 a 20 h (excepte durant la Setmana Santa). La venda anticipada finalitzarà el 4 de juliol.