El festival romà de Tarragona, que se celebrarà del 22 al 30 de maig, presenta 220 actes i estrena dos nous espais
La mort de Juli Cèsar, “el magnicidi més famós de la història”. Amb aquestes paraules s’expressava el director artístic de Tarraco Viva, Magí Seritjol, per presentar els eixos temàtics que protagonitzaran la XXIII edició del festival romà de Tarragona, que se celebrarà del 22 al 30 de maig. Els idus de març que van causar la mort de Cèsar i el fi de la República centraran una edició que recupera poc a poc la normalitat, amb una programació de 220 actes (65% presencials i 35% en línia). El festival programarà espectacles de recreació històrica, recreacions sobre el món dels gladiadors i les legions romanes, monòlegs, xerrades, visites i itineraris, exposicions, debats i, fins i tot, un judici als idus de març a l’acte de cloenda en què el públic podrà emetre el seu veredicte. Enguany el festival estrenarà dos nous espais patrimonials, les escales romanes de la Torre dels Advocats, a l’Antiga Audiència, i la Grada del circ romà de la plaça dels Sedassos.
Durant la roda de premsa de presentació, el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, ha destacat la “qualitat” del Tarraco Viva “que ens connecta amb una etapa de la història romana a través de la divulgació històrica”. Pinedo també s’ha referit a l’aposta per “descentralitzar” el festival amb activitats que vinculen el patrimoni romà i l’aigua amb els barris -com el Pont del Diable amb Sant Salvador-; visites comentades als mercats de Torreforta i Bonavista per explicar com eren els mercats en època romana o les activitats programades pels centres cívics.
Per la seva banda, el diputat de Cultura de la Diputació de Tarragona, Joan Josep Garcia, ha posat Tarraco Viva com a exemple de festival “que permet posicionar el territori i dinamitzar l’entorn”, alhora que ha destacat que ja és un festival de referència a Europa. Garcia també ha subratllat que l’organització “hagi involucrat altres municipis amb patrimoni romà del territori “com Altafulla, Cambrils, Constantí i Vila-rodona”.
Pessics de festival
La XXIII edició del Tarraco Viva donarà el tret de sortida amb el debat ‘Els idus de març. El final de la República romana’, que tindrà lloc el dissabte 22 de maig, a les 12h, a les Muralles.
El director del festival, Magí Seritjol, ha destacat alguns actes per la seva singularitat com ara ‘L’última història de la història de Juli Cèsar’, un espectacle amb actors, titelles i siluetes a l’entorn del final de Juli cèsar, que es representarà el 29 de maig a l’Auditori del Camp de Mart. Aquesta activitat s’enregistrarà en un vídeo que es penjarà posteriorment al web del festival. El Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT) també s’incorpora als espais del festival, amb una activitat en què es divulgarà la importància que va tenir la mort de Juli Cèsar en el món de l’art. Una altra novetat són els monòlegs que s’incrementen al festival gràcies a la col·laboració dels actors i actrius de la Sala Trono.
La cloenda del Tarraco Viva arribarà el diumenge 30 de maig, a les 17h, en forma de judici. ‘Llibertadors o assassins? Els idus de març a judici’ presentarà arguments a favor o en contra de si Cèsar mereixia ser assassinat pel bé de la República, o si les causes que van motivar la seva mort van ser una reacció per raons estrictament personals. L’acte es transmetrà en directe i el públic farà de jurat popular i podrà votar un o altre veredicte. Posteriorment, també es penjarà el vídeo al web del festival.
Podeu consultar tota la programació i reservar les entrades a aquest enllaç.