La galera torna a ser la protagonista dels restaurants de Cambrils

Les 17es Jornades Gastronòmiques de la Galera i la Cuina Marinera, que se celebren de l’11 al 27 de febrer, incorporen un concurs d’aparadors “engalerats”

Les 17es Jornades de la Galera i la Cuina Marinera de Cambrils se celebren de l’11 al 27 de febrer (Arxiu)

De l’11 al 27 de febrer, Cambrils celebra les 17es Jornades Gastronòmiques de la Galera i la Cuina Marinera, “la joia de la corona” del calendari gastronòmic, tal com ha expressat l’alcalde, Oliver Klein, durant la roda de premsa de presentació. Durant aquests dies, la galera tornarà a ser la protagonista en les taules dels restaurants. A més a més, es podrà gaudir d’activitats familiars i d’aparadors comercials.

L’alcalde de Cambrils, Oliver Klein, ha recordat en la seva intervenció aquells inicis en què la galera, “desconeguda”, s’associava “a menjar de pobre, fet amb caldo…”, fins que la unió entre la Confraria de Pescadors de Cambrils, l’Escola d’Hostaleria, els restauradors, la Coopeativa i l’Ajuntament van unir esforços per crear les primeres jornades de la galera. Primer es va començar cuinant galeres fregides amb oli verge extra de la Cooperativa i, amb el pas dels anys, s’han convertit en un ingredient de primer nivell de qualsevol restaurant.

L’alcalde també ha confirmat que enguany “per prudència” la sisena onada de la pandèmia va fer descartar en el seu dia organitzar actes amb presència massiva de públic com la galerada popular del Port o el tradicional esmorzar amb galeres i calçots de la Cooperativa. Tampoc s’ha convocat el concurs de joves talents de la cuina ‘De la Mar als fogons’.

Una trentena de restaurants

Durant les jornades, un total de 29 restaurants cambrilencs oferiran a tastar, tant a locals com a visitants, menús únics i originals, adoptant com a ingredient principal la galera. Un crustaci, fins i tot present en postres i elaboracions dolces, gràcies a la imaginació i a l’esperit de superació dels restauradors.

El representant de l’Associació d’Empresaris de l’Hostaleria de Cambrils (AEHC), Xavier Martí, ha explicat que a les jornades hi haurà menús “per a totes les butxaques, des de menús-degustació de cuina d’autor, menús d’arròs amb galera, menús senzills de primer i segon plat…”. Martí també ha remarcat l’important nombre de reserves que ja fa dies reben els restaurants participants en les jornades.

Concurs d’aparadors “engalerats”

Per la seva banda, el regidor de Promoció Econòmica, Juan Carlos Romera, ha posat l’accent en la importància de les jornades gastronòmiques com a element dinamitzador de la restauració i del comerç a Cambrils.

Per aquest motiu, enguany es convoca en el marc de les jornades el Concurs d’aparadors “engalerats”. Com a novetat, la ciutadania podrà participar en el sorteig del concurs d’aparadors. Romera ha posat l’accent en què “hem volgut implicar més el comerç local, que també viuen les jornades d’una altra manera”. Podeu consultar les bases i accedir al concurs aquí.

Torrelló Viticultors, patrocinador de les jornades

Aquesta dissetena edició de les Jornades de la Galera comptarà amb el patrocini de Torelló Viticultors, que ha presentat l’ampolla “Torelló Especial Costa Daurada”. El seu propietari, Paco de la Rosa Torelló, ha tingut paraules d’elogi cap a la gastronomia de la Costa Daurada i de la cambrilenca en particular: “Cambrils té la sort de ser de les poques poblacions que conec en què hi ha gent de qualsevol indret que hi va a dinar expressament i se’n torna el mateix dia”. De la Rosa, que manté des de fa anys vincles amb Cambrils, ha posat en valor tant la tradició pesquera com la qualitat de la seva restauració. En relació concurs d’aparadors, el propietari de Torelló ha avançat que “el premi serà simpàtic i divertit i estarà lligat a les bombolles”, en referència als vins i escumosos que produeixen.

Activitats paral·leles

En aquestes jornades hi participen activament entitats locals com la Confraria de Pescadors mitjançant la visites guiades ‘Galeres en viu’ i la reproducció del vídeo ‘La Pesca a Cambrils’; el Museu d’Història oferint el taller familiar ‘Garum, un vell condiment per a la galera’ i l’associació Vent d’Estrop, que acull als més petits en les ja conegudes passejades en llagut.

Aquí podreu trobar el programa d’enguany amb tots els restaurants participants i les activitats programades.