Els viticultors alerten que la sequera que, no només ha fet baixar la producció en un 50%, sinó que “posa en risc el model socioeconòmic del territori”
La Denominació d’Origen Montsant arriba a finals d’aquest 2024 amb una mica d’oxigen pel que fa als problemes de sequera extrema que viu el territori. Malgrat que la situació continua sent d’alerta, les pluges del mes de novembre han ajudat una mica al camp, augmentant les reserves d’aigua.
La sequera ha estat, sense dubte, el tema que ha marcat l’agenda de la DO Montsant durant el 2024. Una sequera que no només ha fet baixar la producció de raïm d’enguany en un 50%, sinó que “posa en risc el model socioeconòmic de tot el territori”, segons els elaboradors. Un model que es basa en la producció agrícola a petita escala -on la vinya té un pes molt important-, però també en el paisatge i l’oferta turística sostenible.
Mentre arriben les ajudes econòmiques promeses i es fa arribar l’aigua de l’Ebre cap als embassaments de la comarca del Priorat, des del Consell Regulador de la DO Montsant es continua treballant per garantir ajudes compensatòries a cellers i viticultors per pal·liar els efectes de la sequera, així com ajudes a la població per evitar com sigui més despoblament.
Una verema amb reducció de la producció
Pel que fa a la verema, en la campanya d’enguany es van collir poc més de 4 milions de quilos, una reducció de la producció històrica que representa un 50% menys respecte a la mitjana dels darrers anys, i un 20% respecte a l’any passat, any en què la producció ja es va veure minvada per la sequera.
La sequera ha tornat a ser la principal causa d’aquesta reducció de la producció que viu la zona, que va començar la verema amb uns registres de pluja acumulats al llarg de l’any per sota dels 250 litres, agreujant el dèficit hídric acumulat des de 2021, i que ha sotmès les vinyes a un intens estrès hídric.
Al mateix temps, cal remarcar que la sequera va afavorir també la qualitat del raïm, ajudant a evitar les malalties associades a la humitat. Això, sumat al fet que el 70% de les vinyes adscrites a la DO Montsant ja són treballades amb tècniques de confusió sexual, i a la gran aposta del Consell Regulador per la sostenibilitat, van fer que el raïm collit presentés un bon estat sanitari.
Promoció internacional
Entre les diverses accions de promoció portades a terme per la DO Montsant al llarg d’aquest 2024, destaca la gira asiàtica que va portar els vins Montsant fins a la Xina i Corea del Sud durant el mes de novembre.
Aquesta gira asiàtica es va portar a terme en el marc de l’estratègia de promoció internacional de la DO Montsant per continuar projectant la marca i els vins Montsant més enllà de les seves fronteres. I és que l’exportació representa, amb dades de 2023, el 25% de les vendes de la DO Montsant.
Gastronomia i vi
Una altra de les accions de promoció remarcades d’aquest 2024 ha estat el cicle ‘Les Nits de la DO Montsant’, una experiència gastronòmica d’alt nivell en què els vins Montsant van harmonitzar la proposta gastronòmica del Restaurant Hofmann.
L’acció va tenir una molt bona acollida entre el públic, i aquest pròxim 2025 tindrà la seva rèplica amb tres sopars més al llarg del primer semestre de l’any. Una bona manera, argumenten des de la DO Montsant, de celebrar que Catalunya serà aquest 2025 Regió Mundial de la Gastronomia.