Es reobre a les visites l’arena de l’Amfiteatre

La visita al monument Patrimoni Mundial serà gratuïta fins aquest diumenge 22 d’agost

Imatge d’intervencions a l’Amfiteatre de Tarragona (Manel. R. Granell)

Aquest dimecres, 18 d’agost, l’amfiteatre va tornar a obrir al públic amb bona part del recorregut obert al públic. Es podrà tornar a accedir a la zona de l’arena, on s’han disposat unes tanques que fan possible la visita i arribar fins l’interior de l’església de Santa Maria del Miracle i de la basílica martirial d’època visigoda, mentre que continuarà tancada la part de la graderia. La visita al monument Patrimoni Mundial serà gratuïta fins diumenge 22 d’agost.

La reobertura arriba després de millorar l’accés a l’arena per la Porta Triumphalis i un cop s’ha comprovar la seguretat de l’espai quan han acabat els treballs de la primera fase d’execució del projecte per la fixació de blocs de roca de la graderia nord de l’Amfiteatre. Per la seva preservació i per garantir la seguretat del públic, els treballs han consistit en el segellat d’esquerdes, el desviament d’aigües de tota la zona d’actuació i estabilitzar alguns blocs fragmentats a la roca natural.

Finalitzada la primera fase d’aquestes obres ja es pot procedir a l’obertura parcial de l’arena llevat de la zona restringida per seguretat. A tal efecte, s’han col·locat i fixat un seguit de tanques per facilitar l’accés del públic a l‘església del Miracle, i a la basílica visigoda del seu interior.

Intervencions per recuperar l’emblema de la Tàrraco romana

Les obres de la fixació de blocs de roca de la graderia nord de l’Amfiteatre són el resultat d’un intens debat per tal de trobar la millor manera d’aconseguir l’estabilització dels blocs retallats a la roca que va suposar, entre d’altres problemàtiques detectades en l’estudi i diagnosi estructural de l’Amfiteatre, el tancament al setembre de 2019 del recinte històric. La primera actuació correctora, executada l’any passat va consistir en el reforçament del mur de contenció de les escales del Miracle.

Actualment ja s’està avançant en els projectes per realitzar altres actuacions que permetran progressar en la recuperació del monument emblema de la Tàrraco romana: el programa d’auscultació i monitorització del recinte monumental i el projecte de recollida i evacuació d’aigües superficials a la zona de la porta Triumphalis per tal d’evitar que l’acció de les aigües pluvials continuïn erosionant el pas a l’arena i les fosses.

Al respecte de la grada reconstruïda els anys 70, actualment apuntalada, s’estan estudiant solucions factibles i econòmicament viables. Amb els membres que composen la Taula de Gestió, i en particular, l’aparell tècnic de la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, s’ha mantingut les primeres converses tècniques per debatre i unificar criteris i esforços. El primer pas consensuat és l’encàrrec d’un estudi tècnic i econòmic de les possibles solucions que s’estan contemplant a hores d’ara.