El V Festival Internacional de Guitarra de l’Hospitalet de l’Infant estarà dedicat a les arts

El certamen, que es farà del 20 al 24 de juliol, incorporarà disciplines artístiques, com pintura, poesia i dansa, i la col·laboració amb el Conservatori de Vila-seca

El director artístic del Festival, Anders Clemens, ha interpretat un fragment d’una peça durant la presentació del festival (Josep Cartanyà)

L’Hospitalet de l’Infant acollirà aquest estiu el V Festival Internacional de Guitarra, dedicat a les arts. En aquesta edició, prevista del 20 al 24 de juliol al Centre Cultural Infant Pere, el so de la guitarra estarà acompanyat pel so del clarinet, de la veu i també, com a novetat, per altres disciplines artístiques com són la pintura, la poesia i la dansa. Un any més, el festival comptarà amb la participació de músics de prestigi. Entre aquests, destaca el bosnià Edin Karamazov, un dels llaütistes de més renom i conegut per la seva col·laboració amb Sting, que va donar com a resultat un àlbum de música del segle XVI ‘Songs from the Labyrinth’. Es farà càrrec del concert inaugural, juntament amb la soprano catalana Núria Rial.

Feliu Gasull i Enric Casasses, guitarra i poesia

Una altra figura important que actuarà a l’Hospitalet de l’Infant serà Feliu Gasull, un dels guitarristes i compositors catalans de més projecció nacional i internacional, guanyador del Premi Ciutat de Barcelona (1991). El 23 de juliol, Gasull, amb la seva guitarra, estarà acompanyat a l’escenari pel poeta Enric Casasses, qui l’any 2012 fou guardonat amb el Premi Nacional de Literatura, i el 2020, amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Durant la roda de premsa de presentació, el guitarrista Feliu Gasull, ha explicat que l’espectacle “combinarà composicions meves amb textos de Casasses i algunes obres fetes especialment per al festival”. Gasull ha elogiat la figura d’Enric Casasses, amb qui comparteixen projectes i amistat des de fa 20 anys: “És meravellós poder tractar amb un poeta en vida, com l’Enric Casasses”.

Cinquena participació d’Anabel Montesinos al festival

Com en totes les darreres edicions del festival, enguany també acudirà al festival la guitarrista de l’Hospitalet de l’Infant Anabel Montesinos, guanyadora de més de deu premis internacionals. Montesinos, juntament amb les també artistes locals Evelyn Roca (pintora) i Mari Carmen Gallardo (ballarina), oferirà un espectacle de nova creació titulat ‘Les dones i les arts’. Amb aquest espectacle, previst per al 21 de juliol, es retrà homenatge a Anna Dodas, guitarrista i poeta nascuda a Folgueroles, a Osona (1962-1986).

Les conferències del festival

Aquest esdeveniment cultural també se sumarà a la commemoració del 450è aniversari del naixement de Joan Carles i Amat (Monistrol de Montserrat, 1572-1642). L’encarregat de fer-li aquest reconeixement públic serà l’alemany Rolf Bäcker, professor de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), amb la conferència ‘La guitarra a la literatura catalana del Renaixement – imatges discursos, significats’, programada per al 23 de juliol.

L’altra conferència que inclourà enguany el festival la impartirà el 24 de juliol Lorenzo Coppola, nascut a Roma, que des del 2004 és professor de clarinet històric a l’ESMUC. Amb la seva xerrada i un concert posterior, es clourà aquesta cinquena edició d’aquest festival organitzat per l’Ajuntament.

Col·laboració amb el Conservatori de Música de Vila-seca

Tal com ha destacat la regidora de Cultura, Nuria Ortiz, “per donar suport als músics joves del territori”, l’Ajuntament ha arribat a un acord amb el Conservatori Municipal de Música de Vila-seca que farà possible que els guanyadors/es de les dues categories del Concurs de Joves Intèrprets d’aquest centre d’ensenyament musical puguin actuar el 22 de juliol al festival. Aquest mateix dia també hi ha programat un concert a càrrec de Silvia Nogales, una guitarrista reconeguda per mestres com Leo Brouwer, que destaca per la seva capacitat de crear recitals i projectes interdisciplinars d’èxit; i del dibuixant Josep Maria Rius, conegut amb el nom artístic de Joma.

En breu, es podran comprar les entrades al web del festival.