El sector turístic de la demarcació encara un Pont “correcte” amb un 70% d’ocupació

La falta de neu en destinacions del Pirineu afavoreixen les zones d’interior i les urbanes

Una recepcionista del Càmping Joan, a Cambrils, atén a una clienta abans del Pont de la Puríssima (A.E/N.B)

El sector turístic del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre preveu una ocupació “correcta” aquest pont de desembre, del 70% de mitjana. Segons la presidenta de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT), Berta Cabré, les zones urbanes i d’interior han tingut una demanda més alta que no pas la Costa Daurada. La falta de neu al Pirineu ha afavorit les reserves en aquestes destinacions, però per contra, el fet que enguany el pont sigui més llarg ha frenat l’ocupació a les Terres de l’Ebre, que no assolirà el 80% o 90% d’ocupació d’anys anteriors. Tot i això, l’Associació d’Empreses d’Ecoturisme del Delta de l’Ebre (AEEDE) confia que aquest destí atraurà visitants al llarg de tota la setmana vinent.

Que els dies festius del pont de la Puríssima siguin dies alterns als mig de la setmana, dimarts i dijous, no ha propiciat les reserves, segons Cabré. “La tendència és que es parteixi el pont; hi ha una part de clients que faran estades fins el dia 6 i d’altres, la gran majoria, del 8 a l’11 de desembre, aprofitant que moltes escoles fan festa divendres”, ha afirmat la presidenta de la FEHT.

Aquesta és una dificultat afegida per comparar l’ocupació d’enguany amb anys anteriors. Tot i això, Cabré assegura que les dades que es preveuen són “correctes” a les portes de l’època de Nadal i en plena temporada baixa, un moment en què només hi ha obert un 30% de càmpings, un 20% d’hotels i un 15% d’apartaments a la Costa Daurada.

Pont “desconcertant” a l’Ebre

En canvi, el sector turístic del delta de l’Ebre es mostra menys optimista i titlla de “desconcertant” aquest pont “llarg”. Els allotjaments esperaven assolir el 90% d’ocupació, una previsió que s’ha vist rebaixada al 70% i en alguns casos, fins i tot, al 50%. Així ho ha assegurat la presidenta de l’Associació d’Empreses d’Ecoturisme del delta de l’Ebre (AEEDE), Anna Borràs, qui confia que la destinació s’ompli a través dels visitants que s’apropin, sense pernoactar o en reserves d’última hora, a gaudir d’activitats i de la gastronomia de la zona.

La pujada de preus ofega als empresaris

El context d’inflació també afecta el conjunt del sector turístic, tant al Camp de Tarragona com a les Terres de l’Ebre. Segons la presidenta de la FEHT, l’increment de costos ha comportat una lleugera pujada de preus en els allotjaments, però “no ha repercutit completament” en el preu final per al client i ha obligat a treballar amb un marge de benefici més baix. El sector alerta que si aquesta situació s’allarga en el temps, podria comportar el tancament de gran part dels establiments durant els primers mesos del 2023.