El sector turístic de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre dona per bo tancar l’estiu amb una ocupació mitjana del 65%

Les zones d’interior, apartaments, càmpings i turisme rural són els que millor resisteixen la pandèmia

Imatge d’una platja de Cambrils (Baix Camp) plena de para-sols, el juliol del 2021

El sector turístic de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre preveu tancar l’estiu amb una ocupació mitjana d’un 65%, una xifra que donen per bona tenint en compte els efectes de la covid-19. Segons la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la Província de Tarragona (FEHT), càmpings, apartaments turístics i el turisme rural són els allotjaments que han tingut millors xifres, especialment a les zones d’interior i a les Terres de l’Ebre. Els hotels de les grans localitats costaneres com Salou són l’altra cara de la moneda i han acusat la falta de turistes britànics i russos. Globalment, un 25% de l’oferta hotelera de la demarcació no ha obert i els que ho han fet han pogut omplir un 60% de les places.

El portaveu de la FEHT, Xavier Guardià, apunta que les previsions “s’han anat complint” i el comportament ha estat similar tant a la Costa Daurada com a les Terres de l’Ebre, si bé a l’entorn del Delta i a les comarques d’interior hi ha hagut més ocupació. Guardià ho explica perquè són zones on no depenen tant del turisme rus i britànic, que aquest any pràcticament no ha arribat a la demarcació, i perquè són espais més naturals que durant la pandèmia els visitants han posat en valor. Els càmpings i apartaments turístics han presentat globalment xifres d’ocupació del 75% a l’agost. Uns resultats “bons”, per la FEHT.

La procedència dels turistes també ha variat respecte el que és habitual. Més enllà de la davallada de britànics i russos, el mercat estatal “s’ha fet fort”. “Fins ara era un 50% i enguany ha arribat al 70%”, detalla Guardià. “El francès ha funcionat molt bé, i l’alemany i l’holandès ha aguantat, sobretot a càmpings i apartaments turístics”, concreta. Pel que fa al tipus de públic, Guardià posa en valor que “cada vegada la força del turisme familiar és més important” i que, en termes globals, “el turisme segueix tenint vida”. “Quan el sector pot operar i hi ha una mobilitat normal, funciona”, afirma.

Alta ocupació a les cases rurals

Balanç globalment positiu de l’ocupació turística registrada aquest estiu al sector del turisme rural les Terres de l’Ebre. Els indicadors d’ocupació s’han aproximat als nivells anteriors a la pandèmia, fa dos anys. Això sí, amb matisos importants segons els mesos. Mentre el juliol ha mantingut la irregularitat d’anys anteriors a la pandèmia, amb ocupacions al voltant del 50%, l’agost s’ha disparat fins al 90%, sobretot als allotjaments situats en ple delta de l’Ebre –els de les zones interiors i de la plana s’han situat en percentatges inferiors-.

“Ara bé, hauria pogut ser excepcional però hem tingut anul·lacions per covid-19. Això ens ha impedit arribar a una ocupació màxima, no del 100%, però sí del 98 o 99%”, ha apuntat el portaveu de l’Associació de Turisme Rural de les Terres de l’Ebre, Juanjo Bel. Reconeix que, en alguns moments, han hagut de dir no a alguns clients davant l’allau de demanda. Al mateix temps, també s’han trobat amb cancel·lacions –d’última hora o amb dies d’antelació-, un fenomen poc habitual fins l’arribada de la pandèmia.

De moment, de cara els caps de setmana i ponts festius de la pròxima tardor, les expectatives són més aviat baixes. En bona mesura, reflexiona Bel, perquè el nou context de la covid-19 ha afavorit decisivament la tendència a reservar a l’últim moment. “S’ha instaurat ja l’última hora. El client mira la situació, valora i espera a última hora que tot sigui correcte per reserva. Crec que això marcarà la tendència”, tanca.

Esperançats amb el final de temporada

Pel que fa als mesos de setembre i octubre, la previsió que fan des de la FEHT és prou optimista i es pot acostar als anys de prepandèmia. “Esperem que els càmpings i els apartaments puguin aguantar amb el mercat espanyol i francès de caps de setmana, almenys fins que comenci l’escola a mitjans de setembre”, confia Guardià. Els càmpings també tenen esperances en aquesta època per l’arribada del turisme sènior de Bèlgica, Alemanya i Països Baixos. Es tracta d’un públic que ja ha estat a la destinació i que “si té la seguretat que aquí hi ha molta gent vacunada, que va al càmping de cada any i que coneix l’entorn, li és molt còmode venir”.