El RallyRACC Catalunya-Costa Daurada serà decisiu per al desenllaç del campionat del món

La penúltima prova del mundial, que es disputarà del 14 al 17 d’octubre, recupera trams de Vilaplana i Riba-roja i manté el tram urbà de Salou

Imatge d’arxiu del tram urbà de Salou del RallyRACC Catalunya-Costa Daurada del 2019 (Arxiu)

El Campionat del Món FIA de Ral·lis arriba a Catalunya amb tot per decidir, tant pel que fa a les diferents categories del mundial absolut com dels campionats paral·lels que també componen la màxima disciplina de l’automobilisme de carretera. Després d’un any de pausa, el 56 RallyRACC Catalunya-Costa Daurada, “Rally de España 2021”, es disputarà del 14 al 17 d’octubre i serà la 11a de les 12 proves que componen el calendari mundialista de 2021.

La situació esportiva dels campionats que es reuneixen al RallyRACC ha propiciat una excel·lent llista de 73 inscrits, als quals se sumen altres 15 unitats de la Copa Suzuki Swift espanyola. De tot això es desprèn el gran interès dels pilots i equips per competir en un terreny que en les últimes temporades s’ha mostrat crucial.

Després dels lleugers canvis aplicats a l’itinerari prèviament revelat, el rutòmetre del 56 RallyRACC comptarà amb un total de 1.410,29 km. D’ells, 280,46 km correspondran a velocitat pura distribuïda en 17 trams cronometrats.

El rally recupera trams de Vilaplana i Riba-roja i manté el tram urbà de Salou

Atesos els canvis aplicats fa unes setmanes, el 56 RallyRACC comptarà amb un tram completament nou per a tots els participants: ‘la Granadella’ (21,77 km, divendres, 15 d’octubre). Dos trams inclosos en aquesta edició es van disputar per última vegada el 2014 o en anys anteriors: ‘Vilaplana’ (20 km) i ‘Riba-roja’ (14,20 km). Aquestes tres especials es disputaran a dues passades durant el divendres, 15 d’octubre, una jornada pràcticament nova per a tothom. Una sisena prova especial, ‘Querol-Les Pobles’ (19,14 km), a disputar el dissabte, dia 16, que compta amb bastants modificacions en el seu desenvolupament a causa de que utilitza diferents variants. La resta d’especials són idèntiques a com es van disputar el 2019.

El tram nou ‘la Granadella’ és dissenyat a la carretera de Bovera a Soleràs i compta amb una part inicial de bon ritme, característica que canvia a meitat de recorregut a l’enllaçar amb una carretera més estreta i virada i amb pis antic. Tots aquests canvis i el fet que la cursa torni a la seva configuració íntegrament sobre asfalt la converteix en una competició pràcticament nova. També el shakedown, o tram de proves, serà diferent al dels últims deu anys, ja que aquesta temporada serà el sinuós traçat asfaltat del ‘Coll de la Teixeta’ (4,31 km), un clàssic de sempre del ral·li organitzat pel RACC.

També és especialment interessant en aquests temps de pandèmia el manteniment en l’itinerari del tram urbà ‘Salou’, l’últim de dissabte, dia 16, de gran acceptació per part dels pilots.

L’alcalde de Salou i president del Patronat Municipal de Turisme, Pere Granados, ha dit avui, a la roda de presentació, que “després d’un any de pandèmia, ens cal reactivar l’economia del nostre municipi i de tot el territori”. Així mateix, ha destacat la gran capacitat de Salou per “acollir esdeveniments esportius d’aquesta magnitud, de primer ordre a nivell internacional”. I ha posat en valor, també, la capacitat “del sector públic i privat de poder realitzar, conjuntament, esdeveniments de tan gran transcendència”. L’alcalde ha fet referència a la qüestió relativa a la celebració del Rally Catalunya Històric, a més d’aquesta gran prova de RallyRACC Catalunya-Costa Daurada, assenyalant que “l’aposta de Salou és en l’esport, però, també, en el motor”.

Quantitat i qualitat: 5 guanyadors diferents

El mundial de ral·lis de 2021 s’ha mostrat obert i amb possibilitats per als pilots més punters. Només cal dir que en les 10 proves del Campionat de Món disputades fins a la data, cinc pilots han aconseguit la victòria en, al menys, una competició: els del Toyota Gazoo Racing WRT, Sébastien Ogier (actual líder amb 4 triomfs i 2 podis), Elfyn Evans (2n amb 2 victòries i 3 podis) i Kalle Rovanperä (4t amb 2 victòries i 2 podis), i els del Hyundai Shell Mobis WRT, Thierry Neuville (3r amb 1 victòria i 5 podis) i Ott Tänak (5è amb 1 victòria i 3 podis). Les dues marques, Toyota i Hyundai, són també les que mantenen un duel tancat pel títol mundial de Constructors, amb M-Sport Ford WRT en tercera posició.

Els actuals líders i campions de món, Sébastien Ogier-Julien Ingrassia, compten amb un bon avantatge respecte als seus perseguidors (24 punts), però les possibilitats segueixen, en certa manera, una mica obertes i el podi està per decidir, per la qual cosa el territori tarragoní possiblement pugui dictar sentència. La magnífica inscripció que registra la prova espanyola està encapçalada per 12 vehicles RC1-WRC, 9 dels quals puntuen per al campionat de constructors: 5 Hyundai i20 Coupé WRC, 4 Toyota Yaris WRC i 3 Ford Fiesta WRC. En aquesta elit esportiva estarà un any més un equip espanyol, el que lidera el càntabre del RACC Dani Sordo, que aquesta temporada competeix al costat de Cándido Carrera al volant del seu Hyundai i20 Coupé WRC oficial.

WRC2 i WRC3, les altres grans batalles

Les altres dues categories inferiors que també formen part del WRC, la WRC2 i WRC3, viuran la seva fase definitòria a la Costa Daurada.

30 anys en el Campionat del Món

El RallyRACC arriba el 2021 a la seva 56 edició i compleix 30 anys com a prova puntuable per al Campionat del Món de la FIA, tota una fita. La primera edició va tenir lloc a finals de juny de 1957 i el 2014 va celebrar el seu 50 aniversari. Dels seus 30 anys en el mundial, 14 d’ells han tingut lloc a Lloret de Mar (Costa Brava) i, amb la d’aquest any, arriba a les 16 a Salou (Costa Daurada) i PortAventura World.

Compromís comú

El 56 RallyRACC compta amb la imprescindible col·laboració de l’Ajuntament de Salou, la Diputació de Tarragona, el Patronat de Turisme de la Costa Daurada, el Patronat de Turisme de Salou, PortAventura World i la secretària general de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, que han demostrat el seu compromís per mantenir en el calendari l’única prova espanyola del Campionat de Món de Ral·lis de la FIA.

Web oficial: www.rallyracc.com