La remodelació arriba 20 anys després de la inauguració de l’equipament i ha suposat una inversió d’1,6 MEUR
El Port de Tarragona ha inaugurat aquest dissabte el nou Museu del Port després d’una reforma integral de l’edifici. Les obres, que s’han allargat durant un any, han servit per convertir el museu –que es va inaugurar ara fa 20 anys- en un espai més nou i modern per exposar el fons patrimonial portuari. A més, els treballs també han servit per incorporar nous elements visuals i interactius per a tots els públics. La reforma ha suposat una inversió d’1,6 MEUR, i el resultat d’aquesta proposta ha permès adequar el museu als usos actuals i millorar-ne la climatització, l’accessibilitat i la comoditat de l’espai amb tres grans intervencions. L’acte d’inauguració ha comptat amb la presència de la presidenta del Parlament, Laura Borràs.
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, i el president del Port de Barcelona, Josep Maria Cruset, han presidit l’acte d’inauguració. Cruset ha destacat el museu com un espai cultural i històric, i ha assenyalat que la reforma servirà per “donar un nou impuls a un equipament cultural que, des de fa més de 20 anys, acull a milers de visitants i turistes cada any”.
De la seva banda, Borràs considera que el Museu del Port ha construït una història sobre la vinculació de Tarragona amb el mar “amb bon criteri, amb l’ambició cultural, i consciència social”.
Nou discurs museístic
El nou projecte museogràfic del Museu del Port, idea elaborada per l’equip d’Ignasi Cristià i Iago Blasi, consisteix en una reinterpretació integral de l’espai i dels seus continguts per aconseguir una experiència molt més emocionant, activa i moderna. La realitat que presenta el Museu és un relat temàtic dividit en 4 temàtiques i dos àmbits generals finals.
La primera àrea, sota el títol ‘Entre el mar i la terra’ explica la raó de ser dels ports, els orígens i els inicis del Port de Tarragona. En el següent espai, sota el títol ‘Fer-se a la mar’, la temàtica gira al voltant de les tècniques de navegació i de les embarcacions que han transitat pel Port al llarg del temps. El tema del tercer àmbit ‘La vida al port’ compta amb una taula interactiva que convida a jugar i confeccionar algunes de les receptes més conegudes i amb més història del litoral tarragoní. Aquest espai també desenvolupa temes com la funció de les dones al port, el comerç o el tràfic de productes químics, sense oblidar els oficis més representatius del món de la mar. La darrera temàtica sota el títol ‘Port i sostenibilitat’, presenta el reflex de com el Port ha anat canviant la fesomia del territori, tant en l’espai immediat com en el d’influència. La importància de la implementació dels principis del creixement sostenible que modula l’impacte de l’activitat industrial propiciada pel Port.
Finalment trobem els dos àmbits generals, primer ‘Port i territori’ dedicat a parlar sobre la influència del port al territori al llarg dels anys i, finalment ‘Arqueologia subaquàtica’ dedicat a l’estudi de l’arqueologia subaquàtica, donat que, algunes peces trobades al fons marí, ens ajuden a entendre l’evolució de la navegació i de la humanitat.
El Museu del Port va obrir portes al maig de l’any 2000 amb la finalitat de donar a conèixer el patrimoni portuari del Port de Tarragona. L’equipament es pot visitar de forma gratuïta.