Arrenca la campanya “Peix de Tarragona, tot un luxe”

La segona edició se celebrarà amb tallers, xerrades i altres propostes promocionals del 19 d’octubre al 19 de novembre

Imatge de la presentació de la campanya aquesta setmana al Mercat Central de Tarragona (Cedida)

Fins el 19 de novembre, l’Ajuntament, el Port de Tarragona, la Confraria de Pescadors i la Federació d’Associacions d’Empresaris d’Hostaleria de la Província de Tarragona (AEHT) organitzen la segona edició de la campanya de dinamització “Peix de Tarragona, tot un gust”.

Segons el conseller d’Ocupació i Desenvolupament econòmic, Manel Castaño, “amb aquesta campanya volem impulsar la reactivació econòmica del sector pesquer i incentivar el consum de peix de proximitat, un producte molt saludable i sostenible”. Per al president d’ESPIMSA i conseller de Comerç, Mercats i Consum, Dídac Nadal, “tornem a promoure l’excel·lent patrimoni gastronòmic de Tarragona mentre donem a conèixer la marca de ciutat i, en especial, el barri mariner del Serrallo, també des dels mercats”. A la presentació que s’ha fet aquest matí al Mercat Central també hi han participat Montse Adan, directora del SAC i del Port-Ciutat, Mercè Toldrà, directora del Museu del Port, Javier Escribano, president de l’AEHT, i Esteve Ortiz, president de la Confraria de Pescadors.

De fet, la campanya de l’any passat va suposar un augment de vendes d’algunes de les espècies promocionades com la canana vera, així com una destacada participació als tallers i interacció a les xarxes socials. Si l’edició del 2021 va promoure la sardina, el seitó, el pop blanc, la gamba blanca, el gadagang, el lluç i la canana, aquesta segona edició es dedicarà a la bròtola, l’emperador, la maire, l’orada, la palaia i el pop roquer.

Tallers, xerrades, vídeos, receptes i altres activitats

En el marc d’aquesta campanya s’han programat diferents tallers i xerrades, i es publicaran vídeos, receptes i fitxes tècniques de les espècies promocionades, a més del directori de peixateries i restaurants. Des de Mercats de Tarragona, també s’ha elaborat un receptari de les sis varietats de peix promocionades aquest any. I el dimecres, 9 de novembre, a les 18 h al Mercat Central es farà un taller de receptes ràpides i fàcils per cuinar peix tarragoní a càrrec de la parada Peix i Marisc Fresc Carmeta.

Altres col·laboradors de la campanya són la Societat Gastronòmica Dotze Cadires, que el pròxim dia 5 de novembre proposa un taller de cuina a càrrec d’Iñaki Garcia, i CoopCamp-Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona, que aquest dissabte a les 17 h organitza una xerrada sobre reinventar el sector pesquer: proximitat i relleu, al Museu del Port. El museu encetarà la programació aquest divendres 21 a les 16.30 h amb la descoberta de les trenta espècies més capturades al litoral tarragoní i els oficis marítims que ho fan possible amb activitats familiar i cultura popular a la Llotja del peix.

Els dies 4 i 5 de novembre, el museu ensenyarà a estampar l’ànima dels peixos amb el Gyotaku, una tècnica utilitzada pels pescadors japonesos del segle XIX. I, el dia 12, el Museu acollirà una conversa del mestre romescaire Jordi Mallol i Bernat Rios sobre com cuinar i maridar diferents tipus de peixos. Finalment, l’11 de novembre a la Biblioteca Pública de Tarragona s’explicarà el darrer conte de la col·lecció Petit Museu dins del projecte de recuperació del patrimoni immaterial del Serrallo.

Aquesta és una campanya alineada amb l’Estratègia marítima de Catalunya que defensa el desenvolupament sostenible, integral i harmònic de l’economia blava i respectuosa amb el conjunt dels usos humans del mar. I també segueix les directrius del Pla d’acció de Tarragona Impulsa.