Es promouran experiències nàutiques accessibles, el concurs SouvenirART o una jornada amb investigadors i representants del sector turístic

El Xalet Fort de Salou acull la nova Càtedra d’Innovació i Recerca Turística de la Universitat Rovira i Virgili (URV), un programa finançat per la Diputació de Tarragona, en marxa des de fa uns mesos, que lidera un equip multidisciplinari de Geografia, Empresa i Història de l’Art de la universitat. Els primers projectes impulsats són el concurs SouvenirART, amb l’artesania com a “element diferenciador” de l’oferta turística, accions de sostenibilitats per a hotels i càmpings, o la definició d’experiències nàutiques i d’inclusives en aliança amb l’Escola Nàutica Costa Daurada, Impulsa Igualtat o la International Social Tourism Organisation. La Càtedra treballa per fer que la destinació Costa Daurada sigui “referent, pionera i exemplar”.
L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha explicat que la càtedra sorgeix “de la idea de crear un espai de recerca, d’innovació i xarxa” per posicionar l’activitat turística des d’una perspectiva acadèmica i científica, i generar coneixement i “molt rigor” per impulsar la destinació Salou – Costa Daurada com un referent de “sostenibilitat, qualitat i innovació”.
La Càtedra promourà la competitivitat de la destinació de Salou i la Costa Daurada des d’una “plataforma de coneixement i transferència” de les últimes tendències en turisme al món. Granados ha reivindicat que la indústria turística “és una de les més importants del territori i necessita aquesta aportació del coneixement”, ja que té un impacte transversal en la resta d’indústries i sectors.
Destinació innovadora, sostenible, accessible i intel·ligent
La nova càtedra és dirigida per la professora de la Facultat de Turisme i Geografia de la URV, Marta Nel·lo. Compta amb finançament del Patronat Municipal de Turisme de Salou i de 30.000 euros de la Diputació de Tarragona, dins del marc del conveni entre l’ens provincial i la URV per finançar activitats de la càtedra.
Les línies d’investigació que estan en marxa són l’anàlisi de l’artesania com un element diferenciador, la sostenibilitat ambiental dels hotels i càmpings, la comunicació de les bones pràctiques ambientals, i l’accessibilitat i la inclusivitat de l’oferta turística a la Costa Daurada. Actualment, s’estan desenvolupant iniciatives concretes en col·laboració l’Escola Nàutica per dissenyar experiències de turisme blau accessible i el 16 de maig se celebrarà el concurs SouvenirART, “que ha tingut una gran acollida”, i en el qual s’ha interpel·lat als artistes, creatius i artesans locals per repensar el concepte de ‘souvenir’. “Tothom quan viatja s’endú alguna cosa d’allí on ha passat uns dies i el ‘souvenir’ és una forma d’interpretar l’experiència i la relació que té el visitant amb el lloc”, ha dit Nel·lo.
Jornada ‘Turisme 360 graus. Innovació i aliances per al futur del sector’
Tota la feina feta en aquest primer any es transmetrà al sector i la ciutadania en una jornada, que tindrà lloc el 19 de maig, a Salou, amb el títol ‘Turisme, 360 graus. Innovació i aliances per al futur del sector’. Serà un punt de trobada d’investigadors de turisme d’Espanya, directors de càtedra de turisme de l’AMT Sol i Platja i professionals de turisme del sector privat i públic.