El calendari ha estat presentat aquest dilluns, dia 20 de març, a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, a Barcelona
“Salou, un sabor de tot l’any”, és la nova agenda d’activitats i esdeveniments gastronòmics que se celebraran a la capital del turisme de la Costa Daurada, durant aquest 2023. El calendari ha estat presentat avui dilluns, dia 20 de març, a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, a Barcelona. Es tracta d’una iniciativa del Patronat Municipal de Turisme de Salou, amb la col·laboració de l’àrea de Dinamització Econòmica, que té com a objectiu promoure i posar en valor l’excel·lent moment que viu la creació gastronòmica salouenca.
‘Salou, un sabor de tot l’any’ inclou un conjunt d’accions que es desenvoluparan al llarg de l’any i que obeeixen a l’estratègia de desestacionalització de la temporada, a través de la gastronomia, que porta implícita la consecució de la sostenibilitat econòmica i laboral, perquè el sector de la restauració del municipi pugui tenir activitat, durant tot l’any.
L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha explicat que un dels objectius d’aquest calendari és “promoure i posar en valor una nova generació de restauradors salouencs que han impulsat un dels moments més avantguardistes de la creació gastronòmica a Salou, capaç de crear una identitat i un perfil gastronòmic propi que us volem oferir avui”. Granados ha assegurat que “Salou és una destinació, un municipi, un entorn, un territori, que ofereix una gran diversitat d’interessants atractius i productes per gaudir amb la família i els amics durant tot l’any, com és la restauració; que complementen i reforcen la nostra principal oferta de sol i platja, inclús la revaloritzen i li donen una nova dimensió, aportant valor afegit a tota l’activitat turística que, en conseqüència, ens ajuda a consolidar i a fer realitat la nostra aposta per la desestacionalització i la sostenibilitat econòmica i laboral”.
L’alcalde també ha posat en valor la gastronomia que proposen els restauradors salouencs, la qual “es caracteritza per la varietat, la innovació, la creativitat y la utilització de productes locals de proximitat i de qualitat”. En aquest sentit, ha afegit, “consumim i oferim territorialitat”. Per últim, ha esmentat el gran patrimoni històric, natural i vinícola que envolta Salou; anunciant que “estem treballant projectes relacionats amb la cultura i el patrimoni vinícola que, en el seu moment, anunciarem”.
La prestigiosa xef, Carme Ruscalleda, ha destacat el vincle entre la gastronomia i la història de cada territori, i ha dit, de Salou, que era “una destinació turística desitjada, amb una oferta atractiva de sol, platja, clima i gent amable”, dins de la costa tarragonina.
Ruscalleda ha afirmat que l’agenda gastronòmica de Salou “és atractiva, treballada i variada” i ha destacat la unió i la implicació de l’Ajuntament i la xarxa de restaurants de Salou que “hi sumen talent, des de les cuines i des de les sales, que es nodreix i s’inspira en els productes de proximitat”. Finalment ha recordat les denominacions d’origen protegides del territori de vins i altres productes de la terra que són a les comarques que envolten la capital de la Costa Daurada.
Per la seva banda, el president de la Global Wine Tourism Organization, José Antonio Vidal, ha assenyalat que “l’enoturisme no és ni enologia ni viticultura, sinó que és turisme, cultural i gastronòmic”. Així mateix, ha afegit que “l’enoturisme és el motor de l’agroturisme”. El president, que ha defensat la promoció, la comunicació i el marketing per fer arribar les accions relatives a l’enoturisme, ha destacat la col·laboració entre empresaris per poder crear producte enoturístic. En aquest sentit, ha dit que “cal coopetir”, és a dir “competir des de la col·laboració”.
Per últim, la directora general de Turisme de la Generalitat, Marta Domènech, ha fet referència al model d’èxit de turisme de Salou i a l’oferta complementària de la destinació. Ha destacat la coincidència d’estratègies entre la capital de la Costa Daurada i la direcció general de Turisme, pel que fa al projecte i el pla territorial d’enoturisme i de gastronomia, un model que “desestacionalitza, diversifica” i produeix una major despesa i major benefici al país.
Domènech també ha esmentat el turisme responsable, la diversitat i diversificació, la comunicació, la promoció, la cooperació, la competitivitat i la capacitat d’adaptació, pel que fa a Salou.
Agenda gastronòmica 2023
Tasta Salou: (cada dijous al vespre)
Jornades gastronòmiques de l’arròs: (del 14 d’abril al 7 de maig)
Gastrotour 2023: (del 2 a l’11 de juny)
Amb gust d’estiu: (18 de juny)
Festa del Rei Jaume I: (3 de setembre)
Gastro Wine & Music: (1 d’octubre)
Salouween Street Festival: (27 i 28 d’octubre)
Jornades gastronòmiques del calamar: (del 17 de novembre al 3 de desembre)
Nadal amb tots els sentits: (1 de desembre)