Repsol lidera un consorci d’empreses que invertirà 230 MEUR amb l’objectiu de donar un pas important en la descarbonització de la indústria química regional
El consorci liderat per Repsol i format per Enagás, Iqoxe i Messer ha presentat aquest dilluns al migdia a la Cambra de Comerç de Tarragona el ‘Tarragona Hydrogen Network’ (T-HYMET), el projecte de producció d’hidrogen renovable al Pol petroquímic de Tarragona. Per fer-ho possible, les quatre empreses col·laboren en el disseny i construcció del major electrolitzador de l’Estat, amb capacitat de 150 MW en la seva primera fase i que es preveu posar en marxa l’any 2025. L’acte de presentació ha estat presidit pel conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent.
La inversió del projecte, que s’estima en prop de 230 MEUR, suposarà un pas important en la contribució a la descarbonització de la indústria petroquímica regional. Actualment, el projecte ha superat l’etapa d’enginyeria conceptural i iniciarà la fase d’enginyeria de detall. En una segona fase, que començaria a a partir del 2027, la capacitat de producció d’hidrogen renovable – o verd – s’incrementaria fins a 1 GW. Els impulsors asseguren que el projecte es troba alineat amb els objectius marcats tant per la Unió Europea com pel govern d’Espanya fixats en la instal·lació de 4 GW per a la generació d’hidrogen renovable amb l’horitzó del 2030.
El director general de Transformació Industrial i Economia Circular de Repsol, Juan Abascal, ha explicat que l’hidrogen renovable s’utilitzarà “com a matèria primera a la indústria local com a combustible industrial, tindrà usos en mobilitat -vehicles- i s’injectarà a la xarxa de transport de gas natural”. Abascal també ha assenyalat que l’oxígen renovable que es generarà “també tindrà usos en la indústria circular” i es distribuïrà gràcies al gasoducte que ja existeix al polígon petroquímic, propietat de Messer, tal com ha apuntat el director general de l’empresa, Rubén Folgado.
Per part d’Iqoxe, el director general de CL Grupo Industrial (Iqoxe), Miguel Ángel Leal, ha dit que el projecte “suposarà aconseguir el seu objectiu de reduir les seves emissions de CO2, així com aprofitar aquest oxígen per a la producció d’etilè”. Per la seva banda, el conseller delegat d’Enagás Renovable, Antón Martínez, ha recordat que l’empresa compta amb més de 50 projectes a l’Estat en l’àmbit dels gasos renovables i de descarbonització i ha ha destacat que el projecte del consorci també serà “un repte tecnològic, legislatiu i normatiu, d’acord amb la directiva de la Unió Europea que marcarà el futur de l’hidrogen verd”.
El projecte de descarbonització que avui s’ha presentat aspira a acollir-se als fons europeus Next Generation.
El Pacte Nacional per l’Energia
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha estat l’encarregat de cloure l’acte. Torrent ha mostrat el seu suport a un projecte “que contribueix un avenç en les energies renovables i a les reduccions d’emissions de CO2”. El conseller ha posat l’accent en el desplegament del Pacte Nacional de l’Energia (2022-2025), que inclou 152 mesures especígiques per afovarir la transició energètica i la reindustrialització de Catalunya. En concret, Torrent ha destacat tres elements que seran claus perquè aquesta sigui una realitat: la capacitat de captar inversions tant en l’àmbit públic com privat; la innovació, que ha de posar en comú els projectes de recerca amb l’economia productiva; i la formació, que caldrà garantir per fer possible la transició energètica.