Visites guiades per descobrir el patrimoni de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant aquesta Setmana Santa

Es pot veure l’Hospital del Coll de Balaguer, el Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet, les fortificacions de la Guerra Civil i el Molí de l’oli de Vandellòs

Les visites guiades a l’Hospital del Coll de Balaguer per al públic general estan programades per als dies 28 de març, 2 d’abril i 3 d’abril

Per donar a conèixer el patrimoni històric i cultural del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, l’Ajuntament ha organitzat cinc visites guiades per Setmana Santa: quatre adreçades al públic general (a l’Hospital del Coll de Balaguer; al Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet, a les fortificacions de la Guerra Civil al Coll de Balaguer) i al Molí de l’oli de Vandellòs; i una dirigida a les famílies (la gimcana a l’Hospital del Coll de Balaguer).

Aquestes visites s’oferiran en grups reduïts; i respectant les mesures de seguretat per evitar la propagació de la COVID-19. L’ús de la mascareta serà obligatori per a les persones participants.

Visita guiada a l’Hospital del Coll de Balaguer

En les visites guiades a l’Hospital del Coll de Balaguer per al públic general, programades per als dies 28 de març, 2 d’abril i 3 d’abril, a les 12 h, s’hi mostrarà el centre de visitants, situat dins dels murs de l’antic hospital fortalesa, fundat per l’infant Pere d’Aragó l’any 1344 per defensar, assegurar i poblar el territori i el pas pel Coll. En aquest espai museogràfic s’hi expliquen les característiques i la història d’aquest conjunt monumental, origen del poble de l’Hospitalet de l’Infant, que està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

La visita guiada a aquest bé patrimonial adreçada a les famílies, del diumenge 4 d’abril a les 12 h , està pensada perquè els pares i els fills aprenguin jugant, d’una manera divertida i amb explicacions adaptades a l’edat dels nens i nenes, mitjançant una gimcana. Està recomanada per als nens i nenes que tenen entre 6 i 12 anys, perquè és convenient que sàpiguen llegir i escriure.

El Petit Museu Escola Àster i el Poblat HIFRENSA

En les visites guiades al Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet, previstes per als dies 2 i 3 d’abril a les 17.30 h, es podrà veure una rèplica d’una aula de l’antiga Escola Àster, obra de l’arquitecte racionalista Antonio Bonet Castellana; i fer un recorregut a peu pel Poblat HIFRENSA, darrera colònia industrial de Catalunya, construïda a principis dels anys 70 per acollir les famílies dels treballadors de la central nuclear Vandellòs I. El valor del conjunt d’equipaments col·lectius i habitatges rau en una concepció modular i integrada en el paisatge, exemple únic al nostre país de l’obra de l’arquitecte racionalista.

Les fortificacions de la Guerra Civil i el Molí de Vandellòs

La visita guiada anomenada ‘Última línia de defensa, les fortificacions de la Guerra Civil al Coll de Balaguer’, programada per al diumenge 4 d’abril, a les 11 h, permetrà a les persones participants veure trinxeres, nius de metralladora, refugis, polvorins, etc. que hi va construir l’exèrcit republicà per evitar l’entrada de l’exèrcit nacional. El nombre i diversitat d’elements fortificats que s’hi troben conformen un dels conjunts històrics fortificats més importants d’aquest període. A més, els i les participants podran conèixer l’experiència de la construcció pels presoners nacionals del Camp de Treball de l’Hospitalet de l’Infant.

Una experiència diferent es brindarà en la visita guiada al Molí de Vandellòs, prevista per als dies 1, 2 i 3 d’abril, a les 12 h. Es tracta d’una visita guiada a l’antic molí dia, avui dia un centre d’interpretació de l’oli de Vandellòs, on es mostra el procés d’elaboració de l’oli, des de la recollida de les olives fins al seu consum; i on es conserva la maquinària original i diverses eines. Aquesta visita inclourà també una visita al molí actual de la Cooperativa Agrícola de Vandellòs.

Per participar en qualsevol de les visites guiades, caldrà fer una reserva prèvia i comprar les entrades per internet, a través del web www.culturaalabast.cat; o a l’Oficina de Turisme de l’Hospitalet de l’Infant.