Tarragona demanarà que les Festes de Santa Tecla siguin proclamades Patrimoni Immaterial de la Humanitat

Alcalde Viñuales: “Els tarragonins i tarragonines creiem en la festa i la fem nostra”
Imatge de la Baixada de l’Àliga (Andreu Puig)

Santa Tecla 2024 tancava ahir amb el Correfoc dotze dies de festa en què Tarragona s’ha bolcat al 100% en fer i viure unes festes que han comptat amb prop de mig miler d’actes escampats a tots i cadascun dels racons de la ciutat.

Tal com reflectia el cartell d’enguany, no casualment, han estat unes festes on s’han combinat a la perfecció els actes més tradicionals amb els més moderns, i els tarragonins, les tarragonines i els visitants han omplert tots i cadascun d’ells de gom a gom i els han viscut amb intensitat tot i la pluja.

L’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, i la consellera de Cultura, Sandra Ramos, han fet balanç a poques hores de tancar-la: “La proposta de programació clarament ha funcionat. La gent s’ha bolcat en aquesta combinació d’actes de tot tipus, per a tots els gustos, escampats i descentralitzats per diferents zones de la ciutat i apostant per la simultaneïtat”.

Parc Francolí i Anella Mediterrània, nous escenaris consolidats

I és que en aquesta Santa Tecla s’han consolidat els escenaris del Parc Francolí així com l’Anella Mediterrània, per primera vegada funcionant alhora. La nit del passat dissabte 21, es calcula que prop de 50.000 persones van sortir al carrer per participar d’alguna de les diferents propostes que el programa oferia. Des de la Baixada, a la qual van assistir unes 12.000 persones, passant pel concert d’Andrés Calamaro a la TAP amb un aforament al 80%, les més de 10.000 als concert de Parc Francolí de Mushkaa i Figa Flawas, o les propostes de la Capsa de Música i de Barraques, entre d’altres.

Viñuales: “Els tarragonins i tarragonines creuen en la festa i la fan seva”

“Els tarragonins i tarragonines creuen en la festa i la fan seva. I això s’ha demostrat en moments com aquells en què la pluja ha fet acte de presència”, ha manifestat l’alcalde Viñuales, qui ha assegurat que “res pot aturar el tarragoní per viure la festa” i ha afegit “entre tots hem incorporat la pluja com un element més de la nostra Santa Tecla”.

Santa Tecla presentarà candidatura a Patrimoni Immaterial de la Humanitat

L’alcalde de Tarragona ha conclòs anunciant que l’Ajuntament té la voluntat d’iniciar els tràmits necessaris per presentar les festes de Santa Tecla com a candidatura a la llista representativa del patrimoni immaterial de la humanitat de la UNESCO. Abans però, l’Ajuntament encarregarà un informe preliminar per avaluar el compliment de requisits i els passos a seguir.

La música

Santa Tecla enguany ha estat un autèntic festival de música i ho expliquen bé les xifres. Espectaculars han estat els concerts a la TAP amb La Oreja de Van Gogh i Andrés Calamaro; però també sens dubte el gran èxit de públic i ampliació d’aforament que va fer lluir l’Anella i el seu entorn natural amb el duo de Cornellà, Estopa. Un concert autènticament festiu i carregat d’emoció per a la celebració dels 25 anys, que finalment va comptar amb 10.000 espectadors.

La nit del 21 de setembre l’escenari destacat pel que fa a la música va ser el Parc Francolí. Una brillant i empoderada Mushkaa i uns valents Figa Flawas, van fer ballar embogits les més de 10.000 persones aplegades. Moltes, a més, es van esperar un cop havia passat la pluja, per veure actuar als vallencs. Un any més aquest emplaçament s’ha convertit en un espai d’èxit, podent contenir un gran nombre de persones, però sense aglomeracions.

El Pot Petit, els concerts a Barraques, Terrasseta i la Capsa de Música, les músiques emergents i sobretot les revetlles, van omplir de música els carrers de la ciutat. “Podríem parlar de centenars de milers de persones, però el cert és que no calen xifres perquè tots els espectacles eren a petar de gent”.

La Santa Tecla tradicional

L’estrena del carrer del Silenci ha funcionat molt bé. L’organització i les entitats l’han integrat com un servei nou inexistent fins ara a la ciutat. “Ha estat una primera experiència positiva i en la qual hi seguirem treballant. Ha arribat per quedar-s’hi i qui ho ha necessitat ho ha fet servir”, ha expressat la consellera de Cultura, Sandra Ramos.

Ramos també ha volgut destacar la força que ha agafat la Santa Tecla Petita seguint la línia dels últims anys. “Ens trobem milers de famílies en què del més gran al més petit de la casa estan implicats i en formen part d’alguna entitat festiva de la ciutat, i això ens assegura amb força el futur de la nostra festa”.

Les representacions dels balls parlats als barris també van ser tot un èxit que ja comença a consolidar-se, havent d’ampliar fins i tot en el cas de Dames i Vells els seus passis per èxit d’aforament.

El marxandatge

Un dels fets més rellevants a destacar en aquest balanç de la festa, ha estat sens dubte l’èxit de la imatge escollida per enguany i la bona rebuda de tot el marxandatge. “El cartell i totes les seves aplicacions, que volen plasmar el moment de la Baixada al complert, que ha dut a terme l’artista i dissenyador Marc Volpini, ha comptat amb un consens unànime i ha tingut un èxit rotund en la venda i visualització pels carrers de la ciutat”, ha manifestat la consellera.

Així doncs, s’ha incrementat en un 40% la venda del marxandatge oficial de Santa Tecla, tant al Mercat com a l’Estand de Festes. I s’ha incrementat un 300% la compra per internet.