L’Enciclopèdia Castellera es digitalitzarà

El projecte, que permetrà la consulta en línia de l’enciclopèdia, és possible gràcies al conveni entre Repsol i la Coordinadora de Colles Castelleres
D’esquerra a dreta, Carles Cortès (CCCC), Javier Sancho (Repsol) i Jordi Ferré (Cossetània Edicions) (J.C.)

El Museu Casteller de Catalunya, a Valls, ha estat l’escenari avui de la renovació del conveni de col·laboració per tretzè any consecutiu i per a un termini de tres anys (2024-2026) entre Repsol i l Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC). En aquesta ocasió, l’aportació de la companyia anirà destinada a un ambiciós projecte de digitalització de l’Enciclopèdia Castellera, per fer-la accessible i consultable en línia a través de la pàgina web de la CCCC. El conveni ha estat signat pel president de la Coordinadora, Carles Cortès, i el director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona, Javier Sancho.

Per fases

El director de Cossetània Edicions i responsable de l’edició de l’Enciclopèdia Castellera, Jordi Ferré, ha explicat que la digitalització dels vuit volums de l’Enciclopèdia es farà per fases. La primera fase s’iniciarà aquest 2024 amb els primers quatre volums, i en els dos anys restants de conveni es continuarà amb els altres quatre, a raó de dos per any: els volums 5 i 6 l’any 2025 i els volums 7 i 8 l’any 2026.

Aquest patrocini del projecte de digitalització tanca el cercle, ja que Repsol ha estat el principal patrocinador privat dels 8 volums de la versió impresa de l’Enciclopèdia Castellera (el 8è volum tot just s’acaba d’enllestir aquest mes d’octubre). Ferré ha avançat que, a partir d’ara, l’actualització de les dades i esdeveniments del fet casteller -com el darrer Concurs de Castells- ja no s’editaran en versió impresa, sinó que es publicaran directament en línia. El director de Cossetània també ha apuntat que la digitalització també afavorirà les consultes per part de persones interessades des de qualsevol lloc del món.

El treball en equip, un dels valors del món casteller

Per la seva banda, el director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona, Javier Sancho, ha remarcat que “el món casteller representa valors com el treball en equip, el rigor o el compromís, que també són característics de Repsol i del nostre Complex Industrial. És per això que, en el marc del nostre compromís amb el territori i la seva societat, donem suport al món casteller i, en aquest cas, el volem acompanyar en el seu procés de digitalització”. Sancho també ha fet un comparatiu de coincidència en el temps “del procés de digitalització de l’enciclopèdia amb el procés de digitalització del nostre Complex que acompanya la tranformació cap a la descarbonització”.