La pirotècnia gallega Josman il·lumina el cel de Tarragona en l’arrencada del 32è Concurs de Focs Artificials

La companyia dispara 400 quilograms d’artefactes pirotècnics en una exhibició de llum i color
Imatge dels focs artificials disparats per la pirotècnia gallega en el primer dia del 32è Concurs Internacional de Focs Artificials de Tarragona (ACN)

La 32a edició del Concurs de Focs Artificials Ciutat de Tarragona ha arrencat aquest dimecres a la nit amb l’exhibició de la pirotècnia Josman, de Cambeo-Coles (Ourense). L’empresa gallega ha il·luminat el cel tarragoní oferint un espectacle de llum i colors. Els gallecs han disparat uns 400 quilograms d’artefactes pirotècnics davant centenars de persones que s’han aplegat a la platja del Miracle per gaudir del primer dia de focs. La pirotècnia Pibierzo, de Villaverde de la Abadía (Lleó) agafarà el relleu aquest dijous i divendres serà el torn de la primera companyia estrangera d’aquesta edició. Es tracta de la italiana Poleggi, de Canepina, qui ja va guanyar el concurs 2018. El certamen tancarà dissabte amb la francesa la Ciels en Fete.

El públic s’ha entusiasmat amb les figures de cares i cors disparades per la pirotècnia gallega durant els disset minuts d’actuació. La traca final, que ha retornat ben fort a la punta de la platja del Miracle, també ha emocionat els assistents. Des de 1973, Fuegos Artificiales Josman ha estat un “referent” en l’art de la pirotècnia gallega.

L’empresa, liderada per José Benito Salgado, es dedica a la fabricació i muntatge de tota mena de focs artificials per a professionals i particulars. També porta la “màgia” dels focs artificials a esdeveniments de tota mena, com ara concursos pirotècnics nacionals i internacionals, efectes especials, fins a festes de comunitats i municipis.

La pirotècnia lleonesa Pibierzo actuarà aquest dijous per primera vegada al concurs tarragoní. Té un palmarès “molt ampli” en diverses edicions del Concurs de Mascletaes de les Festes de la Magdalena (Castelló de la Plana), i és una habitual del concurs internacional de pirotècnies de Valladolid i de la mostra internacional que es fa a Burgos. També participa habitualment en les Falles, les festes de Logroño i les de Donostia.

Pel que fa a l’empresa Poleggi, fundada l’any 1850 pel mestre Annunziato Poleggi, també és un dels “referents” italians. L’empresa combina la fabricació dels tradicionals i “altament” valorats efectes pirotècnics italians amb la incorporació dels efectes “més moderns i innovadors”. El 2018 va guanyar el Concurs de Focs de Tarragona, obtenint una puntuació superior a dues pirotècnies valencianes “molt apreciades” a la ciutat, com són la Pirotècnia Mediterráneo i la Pirotècnia Tomàs.

Finalment, dissabte serà el torn de la francesa Ciels en Fete, dirigida pel mestre artesà Bruno Duverger. La companyia està reconeguda internacionalment per la seva “excel·lència”. Des de fa vint anys, la seva dissenyadora i mestra pirotècnica, Delfine Giraud, es dedica a il·luminar els cels de molts països, des d’Europa a Amèrica del Nord, fusionant tècniques tradicionals amb innovació.

Enguany, el pressupost d’aquesta edició és de 160.000 euros, dels quals 145.000 s’han destinat a les pirotècnies i 15.000 euros als drons, aproximadament. El jurat emetrà el seu veredicte el pròxim diumenge. Els guanyadors seran els encarregats del castell de focs de la festa major de Santa Tecla, amb un premi dotat amb 26.000 euros.

Reforç de neteja

L’Ajuntament de Tarragona ha reforçat el protocol de neteja diària durant els dies del certamen. Per una banda, ha ampliat la zona de neteja, des de l’espai de llançament de la Punta del Miracle fins al servei de socorrisme de Creu Roja, el qual està al davant de la plataforma. D’altra banda, també ha augmentat els efectius. Per segon any consecutiu, l’equip compta amb personal de la Fundació Onada, que se suma a aquesta causa mediambiental.