Les colles dels Xiquets de Valls volen completar per Santa Úrsula el que no van poder fer al Concurs

La diada castellera i la cultura popular centraran la Fira, que tindrà com a atractius la Fira Castells i la Fira Canalla, el Simposi o la degustació “castells i cuina” de Pep Moreno
Presentació del cartell de Santa Úrsula (J.C.)

La Fira de Santa Úrsula, del 18 al 28 d’octubre, convertirà de nou Valls en epicentre casteller i de cultura popular. Tal com ha expressat en roda de premsa la regidora de Cultura, Laia Castells, “totes les mirades estan posades en la clàssica diada de les dues colles dels Xiquets de Valls, ja que el fet casteller és l’eix vertebrador de la festa”. La diada coincidirà enguany amb efemèrides de grans gestes castelleres dels segles XX i XXI. La Fira Castells i la Fira Canalla -que canvien d’emplaçament-, el Simposi, les activitats del Museu Casteller, el concert pels 30 anys de Bufalodre i l’actuació en la jornada de cloenda de la muixeranga Els Negrets d’Alcúdia són alguns dels atractius de Santa Úrsula.

Inauguració de Santa Úrsula

La Fira de Santa Úrsula s’inaugurarà el divendres 25 d’octubre amb la 24a Mostra de Bestiari Escolar, amb les reproduccions del bestiari vallenc o peces de creació pròpia i els nans de les escoles, que arribaran en cercavila al Pati. A continuació tindrà lloc la tradicional “Enfaixada” de l’escultura ‘El Casteller’, l’emblemàtica obra de 1951 de Josep Busquets. La regidora Laia Castells ha explicat que “enguany els elements del Seguici Petit no participaran a la Mostra, perquè al Pati no hi cabien tots i no podien ballar còmodament”, alhora que ha recordat que el Seguici Petit va sortir al carrer pel Tomet del Poble, per Sant Joan.

La Fira Castells i la Fira Canalla canvien d’ubicació

Una de les novetats d’enguany és el canvi d’emplaçament de la Fira Castells i la Fira Canalla, que estrenaran la plaça Sant Jordi com a nou espai. La Fira Castells reunirà 18 estands de temàtica castellera i una quarantena de tallers i activitats. Pel que fa a la Fira Canalla, torna amb activitats familiars i gratuïtes, com els tallers castellers o la instal·lació del circ actiu de “l’enxaneta bala”.

Món Casteller celebra el seu primer aniversari

Món Casteller- Museu Casteller de Catalunya celebrarà el seu primer aniversari amb nombroses activitats (xerrades, debats, visites guiades teatralitzades,…) o l’espectacle de màgia de prop amb Jordi Caps, l’únic mag que ha guanyat a la història el popular programa televisiu ‘Got Talent’.

12è Simposi Casteller

El Museu Casteller també serà la seu del 12è Simposi Casteller, així com la tertúlia amb els caps de colla de la Joves i la Vella, just un dia abans de la diada. Una de les propostes destacades serà la degustació gastronòmica, a càrrec del xef vallenc del restaurant Deliranto de Salou, Josep Moreno (Estrella Michelin i Sol Repsol), que lligarà “castells i cuina”.

En la vessant acadèmica, el Simposi obrirà la conferència inaugural de la catedràtica i investigadora, Marta Calull, directora de la Càtedra URV per a l’Estudi del Fet Casteller. També s’organitzaran dues taules rodones amb experts, que tractaran, en primer lloc, sobre la importància e l’estat físic i mental dels castellers i castelleres i, en segon terme, sobre les estratègies i propostes per activar les colles en la vessant social després de la pandèmia.

Vigília, Correfoc i concert pels 30 anys de Bufalodre

Valls viurà el cos central de la Fira el dissabte, vigília de Santa Úrsula. La recepció a l’Ajuntament de les Úrsules vallenques, el tritlleig i encesa dels 21 morterets, el Tomb de Vigília, el Correbous, el gran Correfoc, el Ball Parlat a la plaça del Blat, l’encesa de lluïment al Pati i els versots satítrics i la baixada de l’arcàngel completaran els actes de la jornada.

Per la nit, la plaça de l’Oli serà l’escenari del concert commemoratiu del 30è aniversari del grup de música tradicional Bufalodre. L’ancestral so de la cornamusa del Francesc Sans i el flabiol i tamborino de l’Iris Gayete faran pinya amb un quartet de metalls i percussió.

La gran diada castellera per completar els objectius de la temporada

El moment més esperat de la Fira de Santa Úrsula serà la diada castellera del diumenge 27 d’octubre, que s’iniciarà a les 12:15h, a la plaça del Blat, KM 0 del món casteller. Les dues colles dels Xiquets de Valls afronten “la diada més important de l’any” amb ganes de completar o fer aquells castells que no van poder executar al Concurs de Castells de Tarragona. El cap de colla de la Vella, Manel Urbano, ha afirmat que “volem aconseguir els castells que no hem pogut fer fins ara”, mentre que el cap de colla de la Joves, Francesc Ramon, ha deixat clar que “la Joves ve d’una sotragada important al Concurs i Santa Úrsula és el millor lloc per reafirmar-nos on volem estar”.

Cloenda de Santa Úrsula, amb la Muixeranga Els Negrets de l’Alcúdia

Un altre dels moments esperats del diumenge serà la festa de cloenda de la tarda. Així, després de la desenfaixada de l’escultura ‘El Casteller’, a càrrec del periodista Xavier Grasset -ambaixador aquesta temporada dels Xiquets de Valls- actuarà la muixeranga Els Negrets de l’Alcúdia. Aquesta Muixeranga, documentada des de 1767, és una de les manifestacions més arcaiques consevades a la Ribera del Xúquer al País Valencià en la modalitat de dansa acrobàtica o de construcció de torres humanes.

Paral·lelament, per la Fira de Santa Úrsula prèn protagonisme el ‘Territori creatiu vallenc’, amb l’estrena de ‘8 Dones’ del GTP i el tribut a Serrat i Sabina, amb el vallenc Ernest Bertran dalt de l’escenari del Centre Cultural.

El cartell

Finalment, la regidora Laia Castells ha presentat la imatge gràfica de Santa Úrsula, obra de la il·lustradora i dissenyadora riudomenca Alba Domingo.