Torna la XIII Fira d’Indians a Torredembarra

Els dies 21 i 22 de setembre s’oferirà un ampli ventall d’activitats que rememoren la relació històrica del municipi amb els indians
Imatge d’arxiu de la Fira d’Indians a Torredembarra (Arxiu)

El Nucli antic de Torredembarra farà un viatge al passat amb la celebració de la XIII Fira d’Indians durant els pròxims dies 21 i 22 de setembre. Aquest esdeveniment, que ja s’ha consolidat com una de les fites més destacades del calendari cultural i turístic del municipi, ofereix un ampli ventall d’activitats que rememoren la relació històrica de Torredembarra amb els “Indians”, aquelles persones que van emigrar a Amèrica i després varen retornar a les seves localitats d’origen, alguns d’ells després d’haver fet fortuna.

La Fira inclourà visites guiades, xerrades, tast de vi i xocolata, havaneres, rumba, DJ, parades d’artesania, oficis antics, jocs infantils, entre d’altres. L’acte inaugural es farà el dissabte, 21 de setembre, a les 12 h, al Pati del Castell, seguit d’una degustació de cafè cubà. L’organització va a càrrec de l’Ajuntament, a través de la Regidoria de Turisme.

La regidora de Turisme, Jovita Baltasar, ha destacat que “aquesta Fira és una oportunitat única per conèixer una part molt important de la nostra història, alhora que dinamitzem el nostre municipi amb activitats per a tots els públics. Volem que la Fira d’Indians continuï creixent i esdevingui un referent a nivell cultural i turístic al nostre territori”.

Programa d’actes

La XIII Fira d’Indians donarà el tret de sortida dissabte 21 de setembre a les 10 h, amb un mercat de productes artesans i mostra d’oficis al carrer Joan Güell, que estarà amenitzat amb música a càrrec de La Pianola. A les 12 h, al pati del Castell, es procedirà a la inauguració oficial de la Fira i una degustació de cafè cubà. A les 12.30 h arribarà la visita guiada al patrimoni indià, per un preu de 3 euros i reserva prèvia.

A la tarda, a les 17.45 h i al Pati del Castell, es farà una nova degustació de cafè cubà, fins a exhaurir les existències. A les 18 h, des del mateix lloc, es farà una conferència-presentació del llibre “El llegat indià desaparegut”, a càrrec de l’autora, Anna Castellví. Paral·lelament, i fins les 20 h, a la plaça de la Vila es farà un taller de vaixells amb la tècnica gorra de cop.

A les 19 h arriben tres activitats que es desenvoluparan de manera simultània. Hi haurà una visita guiada al cementiri, per un preu de 3 euros i reserva prèvia, una plantada i ballada dels gegants de Torredembarra a la plaça del Castell i uns relats indians maridats amb vi i xocolata, també a la plaça i per 3 euros. Cal reservar a turisme@torredembarra.cat. Aquest acte també tindrà lloc a les 20.15 h.

Ja a la nit, a les 21.30 h, Antonio Maya portarà la seva rumba a la plaça del Castell i, per cloure la jornada, de 23.30 h a 0.30 h hi haurà sessió de DJ.

L’endemà, diumenge 22, el dia començarà amb un mercat de productes artesans i mostra d’oficis al carrer Joan Güell, que estarà amenitzat amb música a càrrec de La Pianola, a les 10 h. La plaça del Castell acollirà, d’11 h a 14 h, un espai de jocs infantils, on es podrà participar de manera gratuïta.

A les 11.30 h tindrà lloc una actuació de música cubana a càrrec del cor Badeveus per l’entorn de la fira. A les 12 h, al pati del Castell, hi haurà una nova degustació de cafè cubà fins a exhaurir existències. A la mateixa hora, i fins a les 14 h, es farà una actuació itinerant per l’espai de la fira a càrrec de la companyia Artistàlia. A les 12.30 h, serà el torn del concert “Cançons d’aquí i d’ultramar”, al pati del Castell.

Els actes es reprendran a la tarda, a les 17 h, amb l’espai per jocs infantils, que estarà obert fins les 19.30 h al pati del Castell. A les 18 h, es farà una nova visita al patrimoni indià, per 3 euros i amb inscripció prèvia. A partir de les 18 h, a més, hi haurà una altra sessió del taller de vaixells amb la tècnica de la gorra de cop.

A les 18.30 h es podrà gaudir d’una xocolatada popular i a les 20 h, per posar punt final a la Fira, es farà una cantada d’havaneres a la plaça del Castell, amb rom cremat a la mitja part fins exhaurir existències.