CATEDRAL DE TARRAGONA
Quan contemplem la catedral de Tarragona, ens sorprenem de la gran monumentalitat d’aquest edifici, a través del qual es pot fer una àmplia lectura històrica de la ciutat, des de la caiguda de l’Imperi romà fins ara. Aquesta joia espiritual i arquitectònica ofereix una visió transversal de totes les èpoques i períodes històrics. Les seves parets estan impregnades de traços romànics, gòtics, incorporacions del Barroc… La catedral ha jugat el paper d’observadora vigilant de la història de Tarragona. Va ser consagrada l’any 1331 i és considerada, per la seva solidesa i grandiositat, la primera catedral de Catalunya.
Cal recordar que sota la catedral es troba la base del que va ser el temple d’August: un dels primers temples d’aquest emperador que es van fer a l’Imperi romà, coincidint amb la seva estada, durant dos anys, a Tarragona.
Dins de la catedral podem gaudir de l’orgue renaixentista, construït al segle XVI. A les portes de l’orgue descobrireu unes pintures realitzades pel pintor italià Pietro Paolo de Montalbergo a la segona meitat del segle XVI. Les portes de l’orgue estan pintades per dues cares: en una mostren l’anunciació de la Mare de Déu i, en l’altra, la nativitat i resurrecció de Jesucrist. Les pintures es trobaven molt deteriorades i, gràcies al suport de la Generalitat de Catalunya i de la Fundació Privada Mútua Catalana, van ser restaurades el 2018. Es van recuperar els colors originals i es va consolidar la tela. Es tracta d’unes dobles pintures úniques del Renaixement a Catalunya. A més, per les seves dimensions (8 x 5 metres), també són úniques a l’Estat espanyol.
El suport de la Fundació Privada Mútua Catalana, mitjançant un conveni amb l’Arquebisbat de Tarragona, va ser determinant per endegar les obres de restauració d’aquestes joies pictòriques, reforçant el paper de la fundació com a entitat que dona suport a tota la cultura en l’àmbit de les comarques tarragonines.
El pròxim projecte de la fundació també vol posar l’accent a la catedral de Tarragona, a través d’una nova publicació dins la col·lecció Hereus de Tarraco, coordinada per Francesc Roig, on col·laboren 13 experts locals, especialistes en matèries tan diverses com la part primitiva de la catedral, la part romànica, l’arquitectura, la seva aportació com a monument viu i aspectes relacionats amb els arxius i els mestres de capella i música. Un contingut històric fonamentat per reforçar el coneixement sobre el paper de la catedral en la història, l’espiritualitat i la vida social de Tarragona. El llibre tindrà un apèndix amb un ample volum fotogràfic de Rafel López Munné. Un treball que s’està gestant des del 2018 i que veurà la llum la pròxima diada de Sant Jordi.